Üléstermi performansz

Kesztyűs Kéz , 2010.06.14. 10:54

Üléstermi performansz

 A múlt hét kedd történése,

 Igen, ennyit kell arra várni, amíg a jegyzőkönyv felkerül az internetre. Talán ha a postacímemre kérném, tértivevénnyel.

                                                       de azért ne menjünk el mellette szó nélkül. A politikai performansz régi műfaj, rengeteg új követővel, főleg az egy hónapja megalakult Országgyűlésben. Úgy tűnik, hogy a parlamenti politizálásban húsz év alatt elmacskásodott pártok csak a verbális szkanderban akarják összemérni erejüket (lásd az előző posztban a Józsa-Kósa meccset), és nem nyitottak olyan újfajta argumentációs eszközökre, mint mondjuk az élőkép. Szemben a Jobbik és az LMP képviselőivel.

 

Az LMP lapot húz


A helyi önkormányzatok választásáról szóló törvény módosításának (amit egyébként Vágó Gábor LMP-s képviselő  szimplán Döbrögi-törvénynek nevezett el, de erről majd egy szemantikai posztban  alaposabban is fogunk írni, mint ahogyan az "elmúlt nyolc évről" és az "elszámoltatásról" is) részletes vitájában Karácsony Gergely egy hatalmas sárga kartonlapot húzott elő (a jegyzőkönyv tanúsága szerint A/4-es méretűt, de lobogtatva kétség kívül nagynak tűnt) hozzászólása végéhez közeledve. Miután megmagyarázta, hogy miért adja a lapot (amint azt bármelyik spori megtenné a futballpályán), az ugyancsak sárga lapot felmutató frakciótársaival együtt kivonult az ülésteremből, és így nem vett részt az LMP a törvénymódosítás zárószavazásán. A levezető elnök, Lezsák Sándor azonban nehezményezte, hogy a sárga lapokat nem mellékelték a képviselők a jegyzőkönyvhöz. Sebaj.

Érdekes itt kitérni visszatérő vendégünk, a módosítást előterjesztő Kósa Lajos reakciójára, aki ezúttal sem hagyta az öltözőben a humorát és kétharmadnyi képviselőtársát stand up comedy-s rögtönzéssel le is vette a lábáról:

 

"KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Megmondom őszintén, már az is meghökkentő, hogyha valaki egy sárga lap után elhagyja a játékteret. (Derültség, taps a kormánypárti padsorokban.)

(16.30)

Az viszont végképpen formabontó, hogy ráadásul a bíró hagyja el a játékteret (Derültség.), a sárga lap felmutatása után. És ráadásul mindegyik bíró, tehát a partjelzők is lemennek, és az ellenőr is elhagyja a pályát. Ennél majd egy kicsit összeszedettebb szimbólumot kell keresni a kifejezésmódra, mert ez így félreérthető. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Szivárvány!) [...]"

 

Értékelés: 2,5/5

Remek humorforrás.. A politikai üzenet nem biztos, hogy átjött, de az LMP-s képviselők legalább legitimálták a lógásukat a zárószavazásról. Egyetlen hozadéka, hogy talán megtanulják, hogy nem tanácsos Kósával szemben poénkodni, mert végső soron ő a tehetségesebb. Bár nem biztos, hogy hallották, mit mondott, Kósa, hiszen nem voltak jelen.

 

A Jobbik és az „egypárt-rendszer”


Viszont a Jobbik élőképe sokkal látványosabb és virulensebb volt, azt meg kell hagyni. Ugyanezen törvény zárószavazása éppen a Jobbik kérésére név szerinti volt, így a két jegyzőnek (Erdős Norbertnek és Szilágyi Lászlónak) fel kellett olvasnia mind a 386 képviselő nevét és a képviselő jelzésére be kellett mondania a mikrofonba az adott szavazatot. Ez ugye eltart egy darabig. Ághtól Zsigóig.

A Jobbikos képviselők azonban nem akarták, hogy a kaszinózásba belefeledkező képviselőtársaik a határozathozatal idejére külső ingerek nélkül maradjanak, ezért aztán képviselőnként egy-egy narancssárga kartonra nyomtatott betűt mutattak fel az „EGYPÁRT-RENDSZER” szóból. Az elválasztójelre is külön képviselőt szántak, így gazdag humánerőforrást igényelt a politikai scrabble. Talán négy év múlva lesz olyan szerencséjük, hogy egy szektorba is kifér majd az üzenet. Az egyes betűk az ülésrend függvényében tűntek fel, tehát nem sorrendben, így egy ideig még találgatni is lehetett, vajon mi fog kisülni a feliratból.

A performansz megtervezettségét jelzi, hogy utolsónak az „E” betűt a névsorban a Zagyva György Gyula (aki tertium non datur elvén túllépve „nem, nem, soha” felkiáltással szavazott) után következő Zakó László mutatta fel. Az esetnek a jegyzőkönyv a következő mondattal állított emléket:

 

"(Egyes jobbikos képviselők nevük elhangzásakor felálltak, kezükben narancssárga lapot tartva, melyeken egy-egy betű szerepel. Ezekből a következő felirat áll össze: "Egypártrendszer".)"

 

Értékelés: 2,5/5

 (fotó: szentkoronaradio.com)

A szándékot díjazni kell. A megvalósítás nyögvenyelős, ráadásul az utolsó pár betű kiforgatása előtt már lehetett tudni a megoldást. Talán ha szerencsekerék-rendszerben készítették volna el éssválasztókerületi pótléka fejében kérhetett volna bármelyik kormánypárti képviselő magánhangzót. Ráadásul a média sem kapta fel. Így kettes fölé.

 

Hogy módszertani szempontból radikálisnak számít-e ilyesféle performatív eszközökhöz nyúlni, az a lényeg szempontjából majdnem mindegy. A lényeg ugyanis az, hogy a képviselők hatással akarnak lenni képviselőtársaikra, vagyis igazi műalkotás létrehozásának szándékával lépnek föl. Így kerül egy platformra Marcel Duchamps és Gaudi-Nagy Tamás, még ha az előbbi mást is értene a (jog)forrás szón.

 

Címkék: karácsony kósa jobbik ülés performansz zakó lmp lezsák

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr432080366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása