18

Hajdú-Bihar-Sopron megye avagy Debrecenbe kéne menni

Kesztyűs Kéz , 2010.07.16. 23:42

Hajdú-Bihar-Sopron megye avagy Debrecenbe kéne menni

 

Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megye neve első hallásra nagyon hasonlónak tűnhet minden anyanyelvi beszélő számára. Borkai Zsolt, utóbbi megye székhelyének vagyis Győrnek (ami Győr-Moson-Sopron megyében van) polgármestere, immáron 4 esztendeje. Hajdú-Bihar megye székhelye Debrecen. Nagyon messze esnek egymástól földrajzi szempontból (hogy fogalmat alkothassunk erről: a középiskolás atlasz Magyarországot bemutató közigazgatási térképén egyenesen külön oldalon szerepelnek, de lehet, hogy sokaknak elég csak annyit mondanunk, hogy e két nagyváros közé ékelődik egyebek mellett egy még nagyobb város is, bizonyos Budapest). Összekeverni őket lehetetlen. Győrnek folyói, Debrecennek nagytemploma és Nagyerdője van. Az előbbi a Kisalföld, az utóbbi a Hajdúság fővárosa. Hajdúság. Csak a gyengébbek kedvéért.

Persze nem feltételeztük, hogy Borkai Zsoltnak fogalma sincs arról, hogy melyik megyében polgármesterkedik. Inkább csak elbambult. Legalábbis reméljük. Annyi bizonyos, hogy az alábbi eset a Honvédelmi és rendészeti bizottság június 22.-én megtartott ülésén esett meg, jóval a lex Borkai néven elhíresült alkotmánymódosítás benyújtása előtt, amelynek első változata szerint Borkai nem indulhatott volna újra Győr polgármesteri székéért, mivel az olimpiai és világbajnok tornász 2006-ban még a Magyar Honvédségnél szolgált alezredesi rangban. Lehet, hogy a majdnem csak Borkait sújtó eredeti alkotmánymódosítás is hasonló félreértés és figyelmetlenség. Nem, ez nem álnaivság. Szerkesztőségünk egyes tagjai szerint Borkai így akart hírt adni arról, hogy Kósa ideje már lejárt, de mi nem pártoljuk az efféle exegézist. Szerintünk csak a régi népdal szövege jutott Borkai eszébe: „Debrecenbe kéne menni,/ pulykakakast kéne venni.”

„RUBI GERGELY (Jobbik): Az egyebek napirendi ponthoz: korábban én már egy kicsit előre dolgoztam ismeretség kialakítása címén, elmentem Hajdú-Bihar megyébe a megyei rendőrfőkapitányhoz, és kisebb információkat szerettem volna megtudni, például hogy mennyiben csökkent, illetve nőtt a lopások, erőszakos bűncselekmények száma. Erről nekem nem adott felvilágosítást. Megteheti-e ezt? Illetve arra hivatkozott, hogy vagy a belügyminiszteren keresztül vagy pedig bizottsági felhatalmazással tud nekem ilyen információkat adni. Ez érdekelne, hogy volt-e ehhez joga, hogy megtagadja az együttműködést vagy nem, illetve hogyha nem, akkor kaphatok-e a bizottságtól ilyen felhatalmazást, hogy ezeket az információkat megtudjam. Az igazolványomon az van, hogy kötelesek együttműködni, és ezt megtagadta.

Köszönöm.

ELNÖK: (Borkai Zsolt jelentkezik.) Ehhez? (Borkai Zsolt: Ehhez!) Borkai Zsolt képviselőtársam!

BORKAI ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen. Bár részben áttételesen érintve vagyok, én azt gondolom, hogy a legegyszerűbb megoldás az lenne, hogyha eljönne hozzám, ugyanis a rendőrségi beszámolók mind megyei szinten, mind pedig városi szinten nyilvánosak, abban teljes pontossággal szerepelnek azok az adatok, amelyeket a főkapitány úrtól kért. Azt a részét nem tudom, hogy szabályos volt vagy nem, de ha szeretné ezt az anyagot, akkor bármikor nagyon szívesen át tudom adni önnek.

RUBI GERGELY (Jobbik): Köszönöm szépen. Mondta is kapitány úr, hogy tart ő minden évben ilyen beszámolót, idén ez még elmaradt, nem volt meg ez a beszámoló a képviselők felé.

BORKAI ZSOLT (Fidesz): (Jelzésre:) Nem Győr?

RUBI GERGELY (Jobbik): Nem, Hajdú-Bihar megye. Bocsánat, ha rosszul mondtam! Hajdú-Bihar megyéről volt szó. (Iváncsik Imre Borkai Zsolthoz: Csodálkoztam is, hogy áthelyezted a székhelyedet Debrecenbe! - Derültség.)

A rövid intermezzo egyébként fergeteges. És közben biztosan mindenki komolyan nézett maga elé, a Theodora Quelle-s üveg felé. A legérdekesebb a levezető bizottsági elnök szerepe, ő ugyanis még vissza is kérdezett: ehhez? Zsolti alezredes úr, biztos, hogy ehhez akar hozzászólni? De Kocsis Máté csak a VIII. kerület polgármestere, szóval semmi az alezredes úrhoz képest - nem is hallgatott rá és nem fontolgatott meg semmit, csak felajánlotta szolgálatait a hajdúhadházi (véletlenül sem mosonmagyaróvári) Rubi Gergelynek.

Címkék: borkai rubi hrb kocsismáté

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr712156553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balogpeter 2010.07.17. 11:38:59

tényleg nem ez a lényeg, és értem, hogy miről szól a cikk, csak nem tudok szótlanul elmenni mellette, mert annyiszor elrontják... hátha most tanul belőle 1-2 ember, és akkor már nem voltam hiába: szóval, az alezredes az nem rang, hanem rendfokozat, és minden más katonai rendfokozat (pl. hadnagy, ezrdes, stb.) is hasonlóan. a rang az a gróf meg báró meg ilyenek.

Pukker 2010.07.17. 11:50:22

Borkai olimpiai és világbajnok! Nem tudom mi köze van ennek a polgármesterségéhez, de ha odaírod rendesen írd oda. Egyetemi végzettsége van oktatással foglalkozik és egy katonai iskola igazgatója volt alezredesi rangban. Mellesleg a MOB alelnöke is.

Szerintem csak elbambult, van ez így.

ui.: Borkai nem tudom milyen polgármesterként, nem egy botrányváros Győr (főtérátépítésről persze én is hallottam).

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.07.17. 11:58:56

Én mondjuk, azt sem értem, mit keresnek a polgármesterek a parlamentben? Ha valami, hát ez tökéletesen összeférhetetlen a képviselői munkával (munkával? muhaha).

Addig OK, hogy a választó beküldi a polgit a parlamentbe, hogy intézzen valamit a városnak, de egy. Addig, amíg a polgi a nagypolitikába vágja fejszéjét, ki gondozza az otthoni szemétdombot? (Az alpolgi? Ő a Kftjét bűvöli, amellett pedig a pártban dolgozik.) Kettő. Mi lesz az országgal, ha fontos képviselői posztokon polgármesterek ülnek, akik saját városuk érdekeiben lobbiznak, ahelyett, hogy az ország dolgával foglalkoznának? Három. Két fizetés két olyan állásért, melyek közül egyik sincs 100%-osan elvégezve, tekintve egy seggel két lovat nem lehet megülni. Még Borkainak se, pedig ő tornász volt.

laskagomba 2010.07.17. 12:22:40

@Pukker: A főtér az egy dolog, érdemes utánanézni, miként akar az Auchan építkezni, tönkretéve ezáltal az Achilles Parkot.
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20972
www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=23858

Pukker 2010.07.17. 12:48:24

@laskagomba: a hiperek építkezése mindig susmus, maga az építkezés is sokszor zizis. ebben semmi újdonság nincs.

ugyanugyan 2010.07.17. 14:50:34

ehh. szó nélkül, hogy mi hol van. gd.is/KAfX

juhaszcs 2010.07.17. 18:37:26

Hülye minden fideszes a leghülyébb az Orbán Viktor.
Szarjon az összes csilis sündisznót!

: ) 2010.07.17. 19:07:59

efes! Maximálisan egyetértek!

Piszok Alfréd 2010.07.17. 23:33:59

@balogpeter: és akkor hogy kell hívni a rangidőst? Rendfokozatidős?

J.W. Booth 2010.07.18. 00:57:16

Borkai Zsolt Olimpiai bajnok volt 1988-ban. A cikkben ezt kellett volna megemlíteni, nem azt, hogy világbajnok.

Ettől függetlenül sajnálom, hogy lecsúszott a Fidesz-szintjére.

sunázósün 2010.07.18. 02:42:17

@Piszok Alfréd: rangidőst mondunk, de az sokszor független a rendfokozattól.
Adott csoportban a legmagasabb beosztású tiszt a rangidős.
Tehát lehet egy alezredes is rangidős, ha olyan a beosztása miközben ezredesek nyüzsögnek körülötte.
Ha azonos a beosztásuk, akkor jön a rendfokozat, ha az is ugyanaz, akkor, hogy melyikük mióta viseli azt a rendfokozatot és ha az is egyezik akkor az életkora alapján rangidős az idősebb.

totálandi 2010.07.18. 11:17:45

Igen, Debrecenbe kéne menni. Győrből is. Elvégre "rokonvárosok".
www.collegehostels.hu/

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.07.18. 23:26:48

Örülünk, hogy a legtöbb tartalmi reakció a "rang" és a "rendfokozat", illetve az olimpiai bajnokság kérdéséhez kötődik. Az utóbbit módosítjuk, természetesen nem kívánva kisebbíteni Borkai úr érdemeit azzal, hogy kifelejtjük legnagyobb érdemét. Ezért elnézést.
A poszt lényege mégsem az, hogy a kommentnáciknak tért nyissunk. A komment célja: virulni egy bakin és kész.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása