4

Álljunk meg egy szóra! I.

Kesztyűs Kéz , 2010.07.20. 00:35

  Álljunk meg egy szóra! I.

Szerencsére működik a - szép szóval élve - visszacsatolás a blog Olvasói részéről. Egy kedves és aktív olvasónk, bizonyos MakoG hívta fel a figyelmünket az alábbi jelenségre, amelynek érdekessége és az üléstermi logikát illusztráló szerepe miatt külön posztot szentelünk.

Úgy tűnik, hogy a Hochungarn-tól eltérő nyelvhasználatot nem díjazzák a T. Házban. Akár ki is kelhetnénk az ellen, hogy a jegyzőkönyvvezetés (avagy maga a képviselő) stigmatizálja azt a nyelvhasználatot, amely nem vág egybe a sztenderddel és az elhangzottaktól eltérő változatot rögzít(et) a jegyzőkönyvben. Persze arra, hogy mondjuk a ragozás szintjén megnyilvánuló anomáliákat helyesbítsék az érintettek, minden lehetőség megvan. Erre a Házszabály 66. paragrafusának harmadik bekezdése ad lehetőséget:

 „(3) A képviselő vagy más felszólaló a nyilvános ülés jegyzőkönyvének hitelesítését és közszemlére tételét követő három napon belül kérheti a jegyzőkönyvbe felvett felszólalása téves szövegének kiigazítását. Erről a kiigazítást kérő meghallgatása után a hitelesítő jegyzők döntenek. Vita esetén a kiigazításról az ülést vezető elnök dönt.

 Így lehetséges, hogy a Ház alelnöke, Jakab István a nováki „lógjon”-os ügyrendi vita során (csak semmi aggodalom, Novák úr még a "látókörünkben" van) az alábbi videó tanúsága szerint a következőt mondta (miután ki tetszettek tombolni magukat az obligát vitán, tessenek 2:45-re tekerni):

Tehát "könyvelhessük". Jól hallották, ugye? "Könyvelhessük". A jegyzőkönyvbe pedig ugyanez, így került rögzítésre:

„ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr tehát elismerte kijelentését, ezt úgy könyvelhetjük el? (Nagy zaj. - Az elnök csenget.) Kérem képviselőtársaimat, hallgassuk meg képviselő urat!”

Egyszóval: suksükölni nem illik az ülésteremben a jegyzőkönyvvezetők és/vagy Jakab István szerint.  Nem tudjuk, mely ponton avatkozott bele a megszólalásba a Nagy Csúnya Sztenderdizáló Szellem, de véleményünk szerint problématikus ez így. És mi mindezt hogy könyvelhessük el? Mindenki olyan bizonyítványt állítasson ki magáról, amilyen valójában.

***

Ha kedves Olvasóink közül valaki tücsökre, bogárra és egyéb csúszómászóra bukkanna az országgyűlési jegyzőkönyveket böngészve, illetve a közvetítéseket nézve/hallgatva, feltétlenül ossza meg a Tisztelt Ház-blog szerkesztőségével! 

Drótposta-címünk (hehe): tisztelthaz@gmail.com 

Az elektronikus borítékra írják rá: Karzat

Köszönettel: Kesztyűs Kéz

 

Címkék: jakab álljunkmeg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr122162560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ILLED 2010.07.21. 13:14:04

Teljesen jogos, tuti nem a képviselők maguk kérik a helyesbítést, hanem egyből úgy jegyzik le (Novák Előd szólhatna pár szót erről is...) bár a kisebb eltéréseket, nem kéne jelezni pl.: Dr. Gyimesi Endre "Kapd be!" bizottsági beszólását "Kabbe"-nek írni nem kéne, stb.

Amúgy az is disznóság, hogy a kis d-vel írandó jogi doktorokat nagy Dr-rel írják a jegyzőkönyvekben, és az Országgyűlés honlapján is.

Nem szorosan a témához, hanem a videóhoz: jól hallom 4:35-nél, hogy az hallatszik a Jobbik frakció felől, hogy "Szívd ki a magyar gecimet"?

ILLED 2010.07.21. 13:17:16

@ILLED: Hoppá: nem, az "Szittya magyar becsület!", már jobban hallom. :) Ha gondoljátok töröljétek nyugodtan a fenti kommentet.

ILLED 2010.07.26. 14:59:37

Az viszont nem elhallás, hogy míg valójában helytelenül indikálját mond az alábbi videón 6 óra 47 perc 30mp-nél az LMP-s honatya, addig a jegyzőkönyvben az adekvát "vindikálja" szerepel.

Videó:
videotar.mtv.hu/Videok/2010/07/21/16/Kozvetites_a_parlament_uleserol_2010_julius_21_.aspx

Jegyzőkönyv:
www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat_aktus?p_ckl=39&p_uln=27&p_felsz=35&p_felszig=219&p_aktus=9

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása