27

Nyelvükben élnek

Kesztyűs Kéz , 2010.06.23. 09:00 · 1 trackback

Nyelvükben élnek

- az Országgyűlés tagjai és az idegen nyelvek

Az előző poszt után szerkesztőségünk elmerengett azon, hogy vajon milyen nyelveken tudnak a T. Ház ugyancsak t. képviselői. Szerencsére segítségünkre volt az Országgyűlés munkáját átláthatóvá tevő www.parlament.hu, ahol a képviselők, akárcsak a vagyonukról, nyelvtudásukról is nyilatkoznak.

A képviselői adatbázisban tallózva arra a következtetésre jutottunk, hogy a magyar politika krémje nem nyelvi proficiency-je miatt került oda, ahova. Apropó, angol. Nem minden képviselő gondolja úgy, hogy a modern világ lingua francáját ismernie kellene. A kormánypárti pártokban egyszerű többséggel rendelkeznek az angolul nem beszélők (FIDESZ: 51,32%, KDNP: 55,5%), míg az ellenzéki pártokban az angolul nem beszélők aránya alacsonyabb (MSZP: 23,72%, Jobbik: 42,5%, LMP: 6,25%). Persze több képviselő a „társalgási” kategóriát jelölte meg a lehetséges öt kategória közül (társalgási, alap-, közép- és felsőfokú, valamint tárgyalási), amiről el sem tudjuk képzelni, hogy mit jelenthet. Angolul használják a facebook-ot, vagy tudnak olyan mondatokat alkotni, hogy „this is a cat”? Egyszóval megragadhatatlan.

Szerencsére a külügyi bizottságban csak két képviselő van, aki nem tudná dekódolni a CNN breaking news hírcsíkját: Pintér László (FIDESZ) és Zagyva György Gyula (Jobbik). Ők a parlamenti nyilvántartás szerint egy nyelven sem beszélnek (reméljük, hogy csak elfelejtették megküldeni az adatokat). A külügyi bizottság egyébként viszonylag jól áll nyelvtudorokban; az Országgyűlés korelnöke, Horváth János (FIDESZ), aki több évtizedig élt emigrációban az USA-ban, tárgyalási szinten beszél angolul, csakúgy, mint a korábbi külügyi államtitkár, Szabó Vilmos (MSZP), a fideszes Gruber Attila pedig németül tárgyalóképes. Rajtuk kívül hatan tudnak felsőfokon angolul a 21 fős bizottságban.

Az előző posztunkban exponáltuk már Babák Mihály és Polics József szlovák illetve horvát nyelvtudását. Ki tud rajtuk kívül még valamely szomszédos ország nyelvén? Szlovákul Hanó Miklós (FIDESZ), Kőszegi Zoltán (FIDESZ) és Vantara Gyula (FIDESZ) pötyög, horvátul a soproni Firtl Mátyás társalgásiján kívül a szabadkai születésű környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán felsőfokúját tudjuk elszámolni. Igaz, ő szerbül is beszél, egyedüliként a Házban. Hacsak nem vesszük Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, aki a ma már nem létező szerbhorvát nyelvet sajátította el középfokon. Románul négy képviselő tud, plusz Szőcs Géza, kulturális államtitkár. Közülük hárman romániai születésűek: az angyalföldi körzetet elbukó szociológus Spaller Endre (KDNP) Nagyváradon, Fejér Andor (FIDESZ) Kolozs megyében, Kalmár Ferenc András (FIDESZ) pedig Brassóban született. Az MSZP-s Kovács Tibor a ploiesti Olaj és Gázipari Egyetemen tanult, ott sajátította el a románt felsőfokon. A honatya ploiesti éveiről egyébként a blog egyik kedvence, Kósa Lajos is megemlékezik egyik idei felszólalásában (muszáj idéznünk, csak hogy legyen jegyzőkönyvi idézet a posztban):

„KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Kovács képviselőtársamnak szeretném mondani, hogy a javaslathoz benyújtott gazdasági bizottsági javaslat kifejezetten kezeli azt a problémát vagy annak a problémának egy részét, amit a távhőszolgáltatók jelentenek. Ugyanis, kedves Kovács képviselőtársam, a szocialista kormánynak - még a Horn-kormánynak - az elhibázott energiapolitikai privatizációja okozta ezt a helyzetet. Lehet, hogy ön nem tud róla, mert annak idején, az ön ifjúkorában Ploiestiben máshogyan nézett ki a világ, de képzelje el, hogy a saját kormányunk annak idején olyan helyzetet teremtett, hogy a gázszolgáltatással, illetőleg a villamosenergia-szolgáltatással egész távhő-szolgáltatási rendszereknek az erőművi hőelőállítását is privatizálták.[…]”

Kétség kívül a legtöbb nyelven az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, Vadai Ágnes tud, aki összesen öt nyelven beszél (angol és spanyol felsőfok, valamint francia, orosz, norvég középfok). A skandináv vonalat rajta kívül még Varga Géza (Jobbik) erősíti a maga svéd felsőfokújával. Az Országgyűlés elnöke és leendő államfő, Schmitt Pál a kimutatás szerint felsőfokon bírja az angolt, németül és spanyolul középfokon tud, franciául pedig ismeri az „enchanté” kifejezést. Az MSZP frakcióvezetője,  Mesterházy Attila felsőfokon tud spanyolul (így bőven lehet közös témája Giró-Szász Andrással). Hogy az Országgyűlésben jogosítvánnyal alig rendelkező függetlenről is megemlékezzünk: az edelényi polgármester, Molnár Oszkár ismeri a „Hochwasser” szót. Az MSZP egykori nehézfiúja, Kovács László, aki a rendszerváltás előtt évekig külügyminiszter-helyettes is volt, saját bevallása szerint még társalgási szinten sem tud oroszul, pedig az szinte biztos, hogy Moszkvával nem angolul telefonozott annak idején. Vagy csak gyorsan felejt. Az Országgyűlés tagjai közül egyébként csak 36-an beszélnek oroszul, a többiek nem figyeltek az általános iskolai oroszórákon.

Érdemes kitérni az „egzotikusabb” nyelvekre is. A FIDESZ-ből hárman is büszkék eszperantó nyelvtudásukra (Hoppál Péter, Lakatosné Sira Magdolna, dr. Nagy István), unalmasabb plenáris üléseken biztosan ezen a nyelven leveleznek egymással. Hiller doktor felsőfokon bírja a latint, ami elvárható egy történelem-latin szakon végzett bölcsésztől; a fideszes Ágh Péter a Parlament büféjében szokott latinul társalogni, ami egy holt nyelv esetén nem kis fegyvertény.

Legérdekesebb mind közül az LMP-s Szabó Tímea, aki társalgási szinten tud fársziul, vagyis perzsául, szóval ha Ahmadizsenád hazánkba érkezne, biztosan tudna vele pár szót váltani. A többi néma csend.

Címkék: vadai kósa navracsics schmitt háttér idegennyelv zagyva mesterházy kőszegi babák vantara spaller szabót kovácsl molnároszkár hanó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr482102572

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházy lehet az MSZP elnöke 2010.06.25. 13:31:01

Július 10-én tartja tisztújító kongresszusát a szocialista párt. A legtöbb jelölést szerző Mesterházy Attila egyedül indulhat az elnöki posztért, eddig nem akadt kihívója a párt frakcióvezetőjének. Hiller István semmilyen pozícióra nem pályázik.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pennywise 2010.06.24. 03:00:43

Te se a nyelvi proficiencid miatt kerultel ide latom. Angol szot beleirni magyar szovegbe oltari pofatlansag.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.24. 03:53:08

a tarsalgasi kategoria az, hogy semmit se tud de mar latott feliratos fi;met
eset;eh ehy havarju velefer
az alapfok az
hogy gud moning maj nem is
najszju mit tu
kozepfokon mar meh lehet kommunikalni is
sot erteni
felsofok azert ma boven OK kulfoldon alar dolgozni is
a targyalasi az perfekt ha nem is feltetlen anyanyelvi szinten, de kozel hozzA

borzzz 2010.06.24. 05:02:52

@Pennywise: "Angol szot beleirni magyar szovegbe oltari pofatlansag."

És ez biztos? Megadnád esetleg a forrást, hogy ki és hol tiltja? Amennyiben ez egyszerű magánvélemény lenne, akkor tisztelettel közlöm, hogy tévedsz.
Ahhoz viszont tényleg pofa kell, hogy ezzel egy angol nicken és a magyar ékezeteket mellőzve állj ki a közönség elé:-))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.24. 06:49:15

Hát nem tudom, miért az angol. Az euban a német és a francia mintha fontosabb lenne. Talán nem kellett volna így átugrani.

nestrot10 2010.06.24. 07:07:14

A Gonosz Orbán meg biztos beszél Romául:)

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.06.24. 07:22:57

@Pennywise: Bizonyosan igen kinos egy angol nyeltudásról szoló posztba angol szót használni :D

Szokásos jó poszt!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.24. 07:23:47

nem érdekel ez az egész nyomor, ez a totális szellemi leépültség. dermesztő

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.24. 07:30:55

És az angol parlamentben hány képviselő beszél magyarul?

Mi jelentősége van a nyelvtudásnak a magyar országgyűlésben? Mennyiben szükséges a munkájukhoz?

Ha az lenne, akkor nyilván előírná feltételként a választási törvény.

Mennyiben javítaná a Magyar Országgyűlés hatékonyságát, ha X számú képviselővel több beszélne angolul vagy éppen baszkul?

Ha a cikkíró valami fizetett újságíró lenne még megérteném. Kiadták neki feladatnak, hogy írjon egy cikket a témáról. De egy blogon?

Egyetértek az első hozzászólóval, az lehet, hogy a képviselők nem tudnak angolul, mert nekik nem is kell, de a cikkíró sem tud magyarul, pedig neki kellene.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.24. 07:44:08

Remélem csak viccből reméled, hogy Zagyva Gyula csak feledékenységből nem töltötte ki a nyelvtudásra vonatkozó rubrikát.:) Az a faszfej még a magyart is csak enyhe alapfokon beszéli. Normális munkahelyre ezzel föl sem vennék, csak ilyen alibizésre jó, mint az Országgyűlés.

noirp 2010.06.24. 08:02:17

@Akitlosz:
1) Lassan a takarítónőtől is elvárnak némi nyelvtudást.
2) Nem árt, ha a képviselő úr képes dekódolni mondjuk a Times, a Financial Times, a F. Allgemeine Zeitung és más efféle bulvárlapok cikkeit, uram bocsá szakcikkeket. Persze, tudom, sok embernek lezárul a világ a Demokratánál/168 óránál, de egy képviselő azért ne legyen már ennyire bumburnyák. Vagy neked ez kell?
3)A jaómagyarok amúgy se a nyelvtudásukról híresek, és most aztán meg lett mutatva nekik a példa.

Terézágyú 2010.06.24. 08:16:23

Hárman beszélnek eszperantóul? :)))

Jesss! La lingvo Esperanto prezentas al la mondo civilizata la sole veran solvon de lingvo internacia!!!

:)

spinat 2010.06.24. 08:20:22

nem kell tudniuk külföldiül, viszont sokat elmond róluk, hogy akkor tudnak-e avagy sem.

Egy bejegyzés arról is kéne, hogy magyarul mennyire nem tudnak. Pl a nagy szónoknak tartott Orbán szövegei tele vannak magyartalanságokkal. Telerakja öket közmondásokkal, ´bölcselkedésekkel, csak az a baj,hogy nem ismeri öket, így teljesen kevert dolgok jönnek ki (mint a mindenki által ismert abbafejezni).

Droidfigyelő (törölt) 2010.06.24. 08:25:03

@Akitlosz:

Annyira igazad van! Minek kellene a képviselőknek bármilyen más kultúrát és nyelvet ismerniük? Magyarország a magyaroké! Gyorsan törvényben töröljük ez az angoltanulást az iskolákban. Tanuljanak magyarul az angolok, amerikaiak és mindazok, akik az angolt használják egy más országbeli emberrel való kommunikációban közös nyelven, a kurva anyjukat.

Terézágyú 2010.06.24. 08:32:05

@spinat:
Valahogy a jobbosok, akik pedig ugyebár mindent nagyon szeretnek ami igazán magyar, meg nemzeti, a nyelvünket, ami pedig aztán igazán magyar és nemzeti, valahogy mégse szeretik megőrizni, vagy legalábbis megfelelően használni...
Ez sajnos éppen a bloggereknél nagyon szembetűnő.

Manapság az átlagember szinte folyamatosan magyartalan, rossz helyesírású szövegeket lát szinte mindenhol.

Terézágyú 2010.06.24. 08:34:14

@Droidfigyelő:
"Tanuljanak magyarul az angolok, amerikaiak és mindazok, akik az angolt használják egy más országbeli emberrel való kommunikációban közös nyelven"

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az eszperantó éppen erre szolgál(na): nem kellene az egész világnak öt évig angolul tanulnia, hogy megértesse magát másokkal, elég volna öt hónapig eszperantóul - csak persze így az angoloknak is kellene tanulniuk...

Droidfigyelő (törölt) 2010.06.24. 08:37:35

@Terézágyú:

Abszolút igazad van, de valahogy az eszperantó nem terjedt el. Helyette a világ közös nyelve az angol lett. Ez van.

A posztom pedig arról szólt, hogy az okostojás azt fejtegette, miért kellene beszélniük bármilyen idegen nyelven a magyar képviselőknek, ami kapitális marhaság.

Terézágyú 2010.06.24. 08:42:45

@Droidfigyelő:
"Abszolút igazad van, de valahogy az eszperantó nem terjedt el."

>>valahogy<< :)

"A posztom pedig arról szólt, hogy az okostojás azt fejtegette, miért kellene beszélniük bármilyen idegen nyelven a magyar képviselőknek, ami kapitális marhaság."

Persze hogy az :)

Sir Nyű 2010.06.24. 09:04:23

@Akitlosz: Na ez az, amit @Blassius írt, a totális szellemi leépültség. Mondhatni provincia.

Amúgy meg a Hochwasser 10 pont, akkor is, ha morbid. Egy kicsit...

nalazo 2010.06.24. 09:22:12

Urak! Nem azért kell idegennyelvet tanulni, mert azt meg lehet enni, inni, vagy haszonnal el lehet adni, hanem mert többek leszünk tőle.

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.06.24. 09:25:47

"aki a ma már nem létező szerbhorvát nyelvet sajátította el középfokon"

Létezik az...

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.06.24. 09:36:25

@Terézágyú:

Az eszperantó komolytalan hobbi, nem nyelv.

borzzz 2010.06.28. 02:44:07

@Akitlosz: Komolyan gondolod, hogy pl. az OGY Külügyi Bizottságának (v. akár a gazdasági, környezetvédelmi, emberjogi stb. bizottság)tagjai semmi hasznát nem vennék az idegennyelv tudásnak? Vagy vegyük ezt részedről "Ugocsa non coronat" jellegű felszólamlásnak?-))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.30. 18:21:11

@noirp:

A takarítónőtől elvárhatsz, akár még a képviselődtől is. Nyilván te olyan jelöltre szavaztál aki beszél angolul vagy akárhogy.

Én bevallom eszembe sem jutott ez alapján dönteni. S valahogy az óriásplakátokon sem volt feltüntetve, hogy megvédjük a nyelvtudókat.

Akit zavar a képviselők nyelv(nem)tudása nyugodtan választhat nyelvtudóbbat. De kétlem, hogy akár a cikkírónál ez szempont lett volna. Viszont remek cikket lehet most írni a témáról.

Olyan statisztikátok nincsen, hogy a képviselők közül hányan tudnak lovagolni? Azért egy magyar képviselőnek mégiscsak illene tudni, elvégre lovas nemzet ugye.

Bár azt mondjuk nem értem, hogy egy angolul, urduul, lovagolni tudó képviselő ugyan mennyivel tudna ékesszólóbb hozzászólást tenni a magyar parlamentben magyarul.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.30. 18:29:31

@Droidfigyelő:

"Gyorsan törvényben töröljük ez az angoltanulást az iskolákban."

Miért az most kötelező?
Az orosszal már meg történt ez az eltörlés, nem kellene, hogy a történelem ismételje önmagát. Tanuljon mindenki olyan nyelvet, amilyet akar!

Azt azért tőled is megkérdezem, hogy a nyelvtudás volt a legfőbb szempont a választásodnál?

Ha ez ennyiőtöknél a legfontosabb szempont, akkor vajon mitől is lehet, hogy mégis ilyen parlament jött össze?

Fogadni mernék rá, hogy csak itt puffogtok most utólag, de a választás előtt egyikőtök sem készített statisztikát a jelöltek nyelvtudásáról, hogy az alapján döntsön.

Hány olyan magyar választópolgár van veletek együtt, akinél fontosabb volt, hogy a jelölt beszél-e angolul, mint az hogy fideszes, MSZP-s, Jobbikos vagy LMP-s?

Nyugodtan meg lehet alakítani az angolul beszélők pártját, aztán ha igazatok van biztosan nyertek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.30. 19:29:28

@borzzz:

Biztos hasznát vennék.

Csak azt nem hiszem, hogy a nyelvtudás lenne a fő szempont a képviselőségre alkalmasságnál a képviselő kiválasztásánál.

Beleértve itt a nyelvtudás mellett kommentelőket is.

Én bevallom őszintén fogalmam sem volt, hogy melyik jelölt milyen nyelven (nem) beszél. S eddig eszembe se jutott, hogy az alapján kellett volna dönteni. Szerintem ezután sem fog.

S szerintem ti is így vagytok ezzel.

Vagy csak azért szavaztál egy számodra ellenszenves párt jelöltjére, mert ő beszél valamilyen idegen nyelvet, míg a kedvenc pártod jelöltje meg nem?

Egyszerűen nem veszem be, hogy ti így szavaznátok.

borzzz 2010.07.09. 03:19:51

@Akitlosz: "Csak azt nem hiszem, hogy a nyelvtudás lenne a fő szempont a képviselőségre alkalmasságnál"

Ebben neked tök igazad van. De már a külügyi stb. bizottság tagjait nem a pógár választja, hanem a képviselők (ill. a pártjuk) maguk közül, és itt már súlyosan latba kéne esniuk ilyen szempontoknak, és ők azzal sem takarózhatnak, hogy nem tudják, vagy nekik nem az számít, hogy ki mire alkalmas v. kvalifikált.
Summa summárum: kontraszelektált káderpolitika folyik, párthűség és stallumosztás alapon (és ez messze nem a Fidesz ellen szól, eklatáns maszopos példa volt Kovács László EU szerepvállalása)

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása