16

A hónap közbeszólásai II.

Kesztyűs Kéz , 2010.07.28. 00:13

- A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti -

A hónap közbeszólásai II.

Vége az ülésszaknak - (archív felvétel)

Nincs könnyű dolgunk akkor, amikor összegeznünk kell az elmúlt időszak közbeszólásait. A termés ugyanis bőnek és ízletesnek mutatkozik, így fájó szívvel, de több igazán színvonalas és konstruktív közbeszólást is ki kellett hagynunk az ülésszakról tudósító toplistánkról. Ki kellett hagynunk Novák képviselő úr több koronás közbeszólását is az összeállításból (attól még persze megkapja a pontokat érte). Ítészi munkánknak lendületet ad, hogy a magyar parlamentarizmus Jinje és Jangja is, vagyis Harrach Péter és Novák Előd is külön műfajként ismerte el az ülésszakon a „közbeszólást”.

Kezdjük egy kis ráhangolódással, ezúttal az előző szórásból kényszerűen kimaradó ékkővel:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): […] Ami viszont számomra biztosan támogathatatlanná teszi a határozati javaslatot, az egy bővített mondat, és ezt szeretném fölolvasni: "Tovább súlyosította a helyzetet, hogy az előzetes letartóztatások indítványozásakor és elrendelésekor az első fokon az ügyészi és a bírói szervezet sem volt képes alkotmányos rendeltetésének megfelelni, és a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésekre az esetek többségében megfelelő szakmai indok hiányában, a büntetőeljárás alapelveinek semmibevételével került sor."

ELNÖK: Ez így volt. (Dr. Répássy Róbert: Így van.)

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Ezt biztos, hogy nem mondta a másodfok, egy. (Közbeszólások: De igen!) Kettő: aki ezt leírja, és aki ezt képes támogatni és aláírni, az, úgy gondolom, a hatalmi ágak megosztásának az elvét súlyosan félreértelmezi. (Dr. Répássy Róbert: Például Gyurcsány!) Nem gondolom, hogy egy másik hatalmi ág... (Dr. Steiner Pál: Lehet itt közbeszólni, elnök úr? Mert akkor én is beszólok!)[…]”

Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság, május 19. Steiner Pál, az V. kerület volt polgármestere rebegtette meg lágy tremolóját ezen a bizottsági ülésen. Steiner egyébként joggal pályázik a magyar Országgyűlés legszendébb képviselője címre, hiszen eddigi nyolcéves praxisa alatt mindössze négyszer kért szót a Házban, abból három idén hangzott el, egyszóval megtáltosodott.

A szituáció egyébként forró. Répássy végiggyurcsányozza (lám, ez az ige is létezik) a bizottsági ülést, viszont Steiner még ebben a szorongatott helyzetben is képes föltalálni magát, mint valami Móricka-viccben. Nem tesszük szokássá, de bekönyvelünk Steinernek egy nyolcast soron kívül.

thaz-index: 8/10

 

De most térjünk át a tárgyalandó időintervallumra! Fordított sorrendben haladjunk, hogy az izgalom számára tér nyíljék.

No. 5.

„DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Az a helyzet, hogy Gaudi-Nagy képviselőtársam jobban bírja hangszálakkal, mint én... (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Nekem három napja ment el, a múlt héten ment el a hangom.) Igen. Csak a kérdésre válaszolnék. […]”

No, ilyen is ritkán van. Legalábbis a jegyzőkönyvbe mondva. Bizonyára a saját egészségi állapotukról diskuráló képviselők mintha nem is az Országgyűlés egyik ülőalkalmatosságán, hanem egy külkerületi SZTK műanyag egyenszékeinek valamelyikén várakoznának. Csak azt sajnálhatjuk, hogy Gaudi-Nagy ügyvéd úr nem nyújtott át Schiffer úrnak egy szem Strepsils-t. Az lett volna csak a könnyfakasztó. A frakcióvezető-bónusz ettől még jár Gaudi-Nagynak.

thaz-index: 6,5/10

No. 4.

Az alábbiakban Martonyi János, külügyminiszter Bana Tibor interpellációjára kísérel meg választ adni, de technikai problémái adódnak.

„DR. MARTONYI JÁNOS külügyminiszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! (A mikrofonja nem működik.)

ELNÖK: Miniszter úr, a kártyája be van-e illesztve? (Balczó Zoltán: Ne a piros ászt, hanem a képviselői kártyát!) Mindjárt segítenek. (Dr. Martonyi János elé hordozható mikrofont tesznek.) Öné a szó, miniszter úr. […]”

Nem nagy szám, de egy újdonsült közbeszólótól jó teljesítmény, főleg akkor, ha a T. Ház egyik alelnökéről van szó. A Jobbikos Balczó a pulpituson sem nagyon szokta megkongatni a csengőt, a fentiek fényében pedig úgy tűnik, hogy egyenesen pártolja a műfajt. Azt nem tudjuk, hogy veszített-e nagyobb összeget korábban Martonyival szemben. Jár az elnöki bónusz.

thaz-index: 7/10

No. 3.

Orbán Viktor múlt hét csütörtöki napirend előttije is bekerült a válogatásunkba. Nem nagy cucc, de úgy gondoljuk, hogyha a nemzeti Pantheon olyan élő mellszobrai szólnak egyszerre közbe, mint Nyakó vagy Gyurcsány, azt muszáj közzétennünk.

„ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: […] Ennek köszönhetően, a nemzeti centrumnak köszönhetően maga az Országgyűlés is más ma már, mint a korábbi években volt. Ezt mindannyian tapasztalhattuk. Az elmúlt években az Országgyűlés ugyan gyakran értékes, de végül is meddő viták helyszíne volt. Senki sem vitatja, magam sem, hogy a viták szükségesek, a viták hasznosak, és a viták inspirálóak, föltéve, ha cselekvéshez vezetnek. De nálunk nem vezettek, legfeljebb pótcselekvéshez, újabb és újabb, itt lobogtatott, de soha meg nem valósult programokhoz. Az új Országgyűlés viszont a cselekvés helyszíne lett. Nem egészen két hónap alatt - engedjék meg, hogy ezt kellő szerénységgel mondjam: nem egészen két hónap alatt -, úgy érzem, többet végzett, több és jelentősebb változást hajtott végre, mint elődei nyolc év alatt. (Egy hang az MSZP soraiból: Jaj! - Taps a kormánypárti oldalon. - Nyakó István: Kósa úr is megcsinálta ezt, valóban. - Az elnök felé fordul. - Gyurcsány Ferenc: Smasszernek tartja. - Derültség az MSZP soraiban.)”

Nyakó csak Untermann-nak jó Gyurcsány gyenge, ám jól kivitelezett poénjához. Mintha előre megbeszélték volna, hogy egy Kósa itt, egy smasszer ott. Emiatt a képlet kissé önironikussá válik és kifejezetten Nyakó kerül a smasszer (nem sameszt akart mondani véletlenül?) szerepébe, csak éppen Gyurcsány mellett. Nem tisztünk dicsérni a volt miniszterelnök jelenlegi munkáját, de ezúton is szeretnénk köszönetet mondani neki, amiért meg mert szólalni újra a magyar Országgyűlésben. Elszámolhatnánk a miniszterelnök-bónuszt is, de nem tesszük.

thaz-index: 7,5/10

No. 2.

A most következő felszólalás a 2010. június 28-án lezajlott ülésnap napirendje után esett meg. A felszólaló Nagy István, Újpest fideszes alpolgármestere. Majd később kiderül, hogy ez miért fontos.

„NAGY ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Június 16-án ünnepelte fennállásának 125. évfordulóját Magyarország legpatinásabb sportegyesülete, az Újpesti Tornaegylet. Az UTE, amely a régóta megszűnt MAC-ot követően az ország második sportegyleteként alakult meg, ez alatt az egy és negyed évszázad alatt Magyarország legeredményesebb sportklubjává vált.

[…]
Dr. Ugró Gyula nemcsak az UTE alapítója, Újpest első polgármestere volt, hanem költőként is jeleskedett. Engedjék meg, hogy végezetül a klub fennállásának 50. évfordulójára írott versének utolsó sorával köszöntsem az UTE-t. "UTE mindig bátran, büszkén csak előre!" Mit tehetünk ehhez még hozzá? Talán csak annyit: hajrá, Újpest! Hajrá, UTE! Köszönöm a türelmüket, köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok soraiban. - Közbekiáltás a Jobbik soraiból: Hajrá, Fradi!)

A Jobbik természetesen nem tűrhette, hogy akárcsak napirend után is, de burjánozzon a T. Házban a lila vész. Furcsa egybeesés, de a megnemmondommelyik Gárda új pólója zöld alapszínű. A közbekiáltó bárki lehetett, a jelentkezéseket továbbra is várjuk a tisztelthaz@gmail.com-ra, akárcsak korábban, hogy be tudjuk könyvelni a t. o.gy. képviselőnek a neki járó pontot (továbbra is szükséges legalább két padtárs nyilatkozata arról, hogy valóban az adott személy szólt közbe).

thaz-index: 8/10

No. 1. (a., b., c.)


A dobogó igencsak zsúfolt; hármas holtversenyben találjuk a legjobbakat - illetve találnánk, ha pontosan tudnánk, hogy ki szólt közbe. Az biztos, hogy a kormánypárti nehéztüzérségnek jár a pont (leveleket továbbra is a tisztelthaz@gmail.com -ra várjuk, ha valamelyik képviselő saját teljesítményére ismerne):

a.)

„LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): […] Tisztelt Elnök Úr! Szeretném a segítségét kérni, hogy megpróbáljam valahogy megszerezni a Ház figyelmét, hogy aki esetleg hallani szeretné az ellenzéki képviselők hozzászólását, az ezt megtehesse. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Azt ki kell érdemelni, Mónika. - Az elnök csenget.)”

Nem túl charme-os, de célratörő. Az biztos, hogy aki közbeszólt a népes kétharmadból, az nem udvarolni akart Mónikának. Sőt. Mindenesetre a kendőzetlen szemtelenségért megszavazhatunk egy gyönge tízest.

thaz-index: 10/10

b.)

A médiahatósággal kapcsolatos törvény általános vitája. A főszereplő Novák Előd és a kétharmad néhány lézengő rittere.

„NOVÁK ELŐD (Jobbik): […] Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! A tisztelt Ház méltóságát súlyosan sértő, kifejezetten rosszhiszemű, zárószavazás előtti módosító javaslat fekszik előttünk. Mint tű a szénakazalban, úgy kell ezt megtalálni (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Te ügyes vagy.) meglehetősen rövid idő alatt, néhány óra alatt, hiszen a kifejezetten rosszhiszemű benyújtás ezt is célozta. Ma az alkotmányügyi bizottság 40 perc alatt tárgyalt meg hat egészen különböző témában (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Neked az is sok.) száz fontos módosítást, tehát száz témáról, száz ügyről, száz javaslatról kellett dönteniük 40 perc alatt.”

Az Országgyűlés egyik legagilisebb képviselőjének ily módon dicsérni a képességeit a cinizmus és a nihilizmus elleni többfrontos háborúban, nem kis teljesítmény. Nehéz mit kezdeni Novák ügybuzgalmával és lelkiismeretes munkájával, azt meg kell hagyni. A jóváírás megy a FIDESZ-frakciónak, majd a négyéves ciklus végén elosszuk (ha nekik szabad szép magyarsággal beszélni, nekünk is - a szerk.) a képviselők között.

thaz-index: 10/10 

c.)

Ugyancsak a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitájában hangzottak el az alábbiak:

„MANDUR LÁSZLÓ (MSZP): […] A másik: az egyeztetési kérdésekről. Úgy látom, állandóan bele szeretnék élni magukat, ezt a brigádnaplót, amibe beragasztották ezt a bélyeget (Kucsák László: Nosztalgia?), hogy megvolt az egyeztetés, elkezdték komolyan venni. Ugyanis az, hogy önök ennek a nemzeti egyetértésnek a rendszerén belül a saját köreikkel valahol egyeztetnek - nem volt véletlen, tehát a nemzeti egyetértés rendszerén belül -, egyet szoktak érteni önmagukkal, és utána ezt beállítják úgy, hogy egyébként milyen széles körben volt egy egyeztetés, hát, ez enyhén szólva nem tekinthető egy intézményes eljárásnak egy demokratikus rendszerben.”

Mandur annyit példálózott a brigádnaplóval az egész ülésnap során, hogy a fideszes Kucsák megelégelte. Így sikerült Kucsáknak beragasztania magát a Tisztelt Ház brigádnaplójába, ráadásul a „Közbeszólások” rovat élbolyába. A kérdés egyszerű, de jogos. Ha nem Kucsák, hát mi kérdeztük volna meg lelkünk mélyén, hogy miért éppen brigádnaplóval példálózik a KISZ volt budapesti titkára.

thaz-index: 10/10

Címkék: mszp orbán fidesz gyurcsány martonyi lamperth bizottság jobbik steiner nyakó novák schiffer balczó közbeszólás kucsák mandur gaudinagy nagyistván

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr512181250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2010.07.28. 11:44:41

"ezt a brigádnaplót, amibe beragasztották ezt a bélyeget "

A brigádnaplóba milyen bélyeget kellett ragasztani?
A tagkönyvekbe kellett (szakszervezeti/párt), hogy látszódjék a tagdíjbefizetés.

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.07.28. 13:19:12

@agyvihar: El. Nem szeressük a stigmatizált nyelvhasználó esetét Tóth Marival.

Dionysos 2010.07.28. 13:23:41

"majd a négyéves ciklus végén elosszuk a képviselők között."

hmmmmmm...

v.putin 2010.07.28. 13:36:03

Inkább Tóth Manyival....

Ács Ferenc 2010.07.28. 13:42:46

Jellemző, hogy a 125 éves Újpestről szóló megemlékezésbe beleugattak a jobbikos barmok.

Bumpi 2010.07.28. 14:40:51

aki nem ujpesti az hova szarjon?

thehandsomest (törölt) 2010.07.28. 14:48:37

@agyvihar: @Dionysos:

Én meg ikes igékkel beszélek basszátok meg. Jó lenne ha láttatok volna néhány jelenetet a bajor parlamentből micsoda hochdeutsch van ott...

MSimon 2010.07.28. 14:58:02

Javíccsad mán kifele az elosszukat, héló!

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.07.28. 15:03:25

@MSimon: @Dionysos: Szívmelengető ennyi érdemi hozzászólást látni. Igazi web 2.0-ás közbekiabálások! Jessz.

fakeplastic 2010.07.28. 15:15:17

brrrr a sok bullshit bingo

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.28. 17:13:55

Köszönöd szépen a javítást, vagy olyan vagy, mint Tóta W a nitrogénbombájával?

Ács Ferenc 2010.07.28. 23:52:53

@Bumpi: Te magad alá, ahogy szoktad.

MakoG 2010.08.02. 11:58:20

A "hajrá Fradi" bekiabálásért nagy összegben mernék fogadni Apáti Istvánra.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása