2

Tekerj

Garry Mandering , 2011.06.30. 23:12

Sokáig vegetált az internet óceánjának közepén a téházblog, szinte már el is feledték egykori lelkes olvasói. Szinte.

Egy korábbi olvasó mindent megtett annak érdekében, hogy folytassa az egyetlen magyar üléstermi kultúráról számot adó blogot és felvette a kapcsolatot az alapítóval, bizonyos Kesztyűs kézzel. Az új szerkesztő, Mr. Garry Mandering az átadás-átvételi dokumentáció megismerése után azonnal útjára bocsátotta a Tisztelt Ház blogot a teljes választókorú lakosság szellemi és lelki épülésére. Első posztját az alábbiakban olvashatják.

Tekerj!

 

Talán magukon képviselőkön és háttérembereiken kívül senki sem tanulmányozza az Országgyűlés honlapján publikált irományokat. Miért is tenné? Rengeteg aláhúzás, áthúzás, unalmas pdf-fájlok tömkelege az, semmi más. Itt egy törvényjavaslat, ott egy módosító javaslat, amott egy interpelláció. Na és?

Ám ha megkerültük a Horn-fokot, mégiscsak érdemes elidőznünk hosszasabban és felkutatni azokat az anyagokat, amelyekben saját magukat próbálják szórakoztatni a sokszor hajnali 4-ig tartó ülésnapokon a Ház hölgyei és urai. Mert vannak ilyenek.

A sajtó méltatlanul elhanyagolja a módosító javaslatok indokolásának műfaját, pedig egy felettébb hálás műfajról van szó. A képviselő szabadjára engedheti benne a fantáziáját, kibontakozhat mint államférfi (államnő) mint szépíró és mint jogász is. A módosító javaslatok indokolása terra incognita, hiszen jóformán azok sem olvassák, akiket közvetlenül érint a törvényhozói munkában.

Ezt bizonyítja az is, hogy Karácsony Gergely LMP-s képviselő módosító javaslatát néhány hevenyészett internetes megjelenésen túl nem elemezték a maga mélységében. Az elektronikus hírközlési törvény módosításához kapcsolódóan benyújtott javaslat indokolása önmagáért beszél. Mármint azért, hogy fogadják el. Ezért az indokolásba nem mással érvel Karácsony, mint magával Szijjártó Péter elmosódott, ámbátor megnyerően mosolygó arcmásával illetve egy tavaly őszi nyilatkozatával a pofátlan végkielégítések kapcsán. Nem csoda, hogy éppen őt idézi, hiszen az idézett törvényjavaslat szerint a Médiatanács elnökét és elnökhelyettesét megbízatása megszűnésével 12 havi juttatás illetné meg a jövőben. Az, hogy a miniszterelnöki szóvivőről készült kép nem a legelőnyösebb, a blog szerkesztőinek véleménye szerint nem tompít azon Karácsony azon szándékán, hogy ezt olvasva minden kormánypárti képviselő szíve meglágyul és végül be fogják fogadni a módosítót.

A sokszínűséget jelzi egy másik módosító, egy ugyancsak folyamatban lévő irománynál. A Jobbik két képviselője dr. Kiss Sándor és dr. Gyenes Géza nyújtotta be az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz azt a módosítót, amelyben a következők szerint érvelnek:

 

„INDOKOLÁS

A vágott dohány jövedékei adójának a cigaretta jövedéki adó mértékéhez növelése a cigaretta fogyasztás növekedését segíti elő, ami káros az emberi egészségre. A vágott dohány cigarettává sodrása vagy cigarettahüvelybe töltése viszonylag hosszadalmas manuális tevékenység, így kevesebb ideje jut dohányzó embernek a cigarettázásra és kevesebbet is dohányzik, ezáltal az egészségét kevésbé károsítja. A vágott dohány fogyasztása a legszerényebb jövedelműekre jellemző elsősorban. Szociális érzéketlenségre utalna a legszegényebb dohányzók csempész cigaretta fogyasztására való kényszerítése.”

 

 

Gyakorlott dohányosok biztosan tapasztalati tényekkel is tudják igazolni a két képviselő feltevését (mi is várjuk a publikum véleményét a kérdésben). Az indokolás stílusa (különösen azt figyelembe véve, hogy egy végzett gyógyszerésztől és a Magyar Orvosi Kamara egykori főtitkárától származik) kifejezetten irodalmi. Az azonban, hogy a cigarettásdobozokon hamarosan feltűnik az a felirat, hogy „Tekerj inkább, tovább élsz!”, nem valószínű és nem csak azért, mert ellenzékiek nyújtották be a módosítót. Nehéz elképzelni, hogy az idézett módosítót éjszakákon át, feltűrt ingujjú jobbikos egészségpolitikusok dolgozták ki, sokkal valószínűbb, hogy a parlamenti büfében következett be a népegészségügyi áttörés. Külön elismerést érdemel, hogy ilyen rövid szövegbe sikerült ezek mellé még egy csipet szociális demagógiát is becsempészni.

Kérjük olvasóinkat, hogy amennyiben hasonlóan kreatív, szórakoztató módosítókkal találkoznak, küldjék meg nekünk a tisztelthaz@gmail.hu címre! A legfrappánsabb módosítót beküldőt tárgysorozatba vesszük és a blog napirendjére is kitűzzük.

Címkék: karácsony jobbik gyenes lmp szijjarto módosító kisssándor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr243028736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Earendil 2011.07.01. 00:01:37

Még nagyobb poén, hogy Karácsony Gergő újra beadta Semjénék Tibettel és Kína elítélésével kapcsolatos határozati javaslatát, amit 2008-ban a Fidesz ötször terjesztett be, és méltatlankodott, hogy a csúnya MSzP nemfogadja el. Itt az idő, polgártársak!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.05. 10:07:50

Megint a dohánygyárak szóltak közbe. Biztos van "közeli" vállalkozó, vagy részvényes... :(

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása