2

Kockázati elem

Kesztyűs Kéz , 2010.09.24. 23:49

Dr. Vadai Ágnes, bizottsági elnök szeret ültetni

A képviselők parlamenti kultúrájáról alkotott véleményünket mindenképpen árnyalni fogja a Nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi, szeptember 14.-i üléséről készített jegyzőkönyv. A jegyzőkönyv azért kuriózum, mert a bizottság munkáját a legritkább esetben szokták a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tenni, főleg az ott tárgyalt ügyek miatt.  Igaz, talán most is jobban jártak volna, ha így tesznek. A kedves és kitartó Olvasó ne számítson bombasztikus posztra, minket most inkább a mélyszerkezet érdekel. Ugyanakkor kár lenne hosszasan elidőzni az apropónál, inkább idézzük a fejlécből a tudnivalókat, amely szerint a napirend a következő: a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 19. § (7) bekezdése alapján a Nemzetbiztonsági bizottság döntése dr. Staudt Gábor országgyűlési képviselő nemzetbiztonsági bizottsági tagságra jelölése további érvényessége tekintetében.

Annak rendje és módja szerint megjelent az ülésen dr. Staudt (ha már mindenki kibiggyeszti a saját neve elé, most játsszunk el ezzel kicsinyég’), a Jobbik budapesti főpolgármester-jelöltje, akit a Jobbik még májusban a bizottsági helyosztó meccseken épp e bizottság élére kívánt jelölni, de e pozíciót a magaspolitika magasiskolája arra való hivatkozással, hogy dr. Staudt a Magyar Gárda alapítója volt, meghiúsította. Abba ne menjünk bele, hogyan, de a történet egy ízes appendixeként szolgál éppen ezen ülés jegyzőkönyve is, amiből csak a gourmand-okat tisztelve, a pikáns részeket emeljük ki.

„ELNÖK: […] Aki ezzel egyetért, kérem, kézfelemeléssel szavazzon a helyettesítéseket is figyelembe véve! (Szavazás.) Egyhangú döntést hozott a bizottság, úgyhogy megkérem, hogy a zárt ülés táblát vegyük le, és mindenki bejöhet, Staudt képviselő urat szeretném pedig megkérni, hogy üljön át oda. (Dr. Staudt Gábor az elnöki asztal mögötti székek egyikéről: Hová?) Teljesen mindegy, csak ne ide, hanem oda (Kezével előre mutat.), ha lehet. Éppen ülhet az Alkotmányvédelmi Hivatal mellé is. (Dr. Staudt Gábor a tárgyalóasztalnál középtájt leülve: Hát, inkább nem, vitánk van, nem szeretném lejáratni, kockázati elemként.)

Már a felütésben megcsillan dr. Vadai Ágnes, bizottsági elnök diplomata-vénája, amely alapján akár az UNESCO-főtitkára is lehetne. Csakis az egyedülálló asszertivitás jeleként tudjuk ugyanis felfogni azt, ahogyan lecsapja dr. Staudtot, akárcsak Vona Gábor ama bizonyos önkormányzati kampányfilmjében a cigánybűnöző szúnyogot. Bár utánanéztünk, de a hét nyelven beszélő Vadai doktornő önéletrajzában nem találtunk gimnáziumi osztályfőnöki múltat, amely alapján indokoltnak vélhetnénk az ülésrendre vonatkozó pedantériát. Ugyanakkor Staudt jogi doktor adja a bankot és mereven elzárkózik attól, hogy a nem túl szerencsés képzettársításokat is magában rejtő Alkotmányvédelmi Hivatalt (AVH) képviselő Balajti László mellé üljön. Érdemes ebben a posztban is megemlíteni a jegyzőkönnyvvezető-dramaturg tökéletes teljesítményét, szinte a szemünk előtt pörög le az egész fékezett habzású  politikai thriller.

De lépjünk tovább! Érdekes operett adódik ismét, no nem a lényegről, hanem olyan marginális dolgokról, mint hogy ki kit helyettesít a bizottsági ülésen. Sajnos ez a blog nem képes közvetíteni azt a mélyenszántó és komoly szakmai munkát, amit ezek a képviselő urak és hölgyek az idézett ülésen végeztek, de higgye el, kedves kitartó Olvasó, ez a sok szájtépés is a munkával jár.

„ELNÖK: […] Köszönöm szépen. Más frakció? (Senki sem jelentkezik.) Előterjesztő? (Nincs jelzés.) Ha nem, akkor a nemzeti együttműködés jegyében kérdezem, hogy ki az, aki támogatja az ügyrendi javaslatot. Aki igen, kérem, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.) A helyettesítéseket is számoljuk! Kovács képviselő úr, ön kit helyettesít? (Dr. Kovács Zoltán: Lezsák képviselő urat.) Nem, nem, őt Demeter alelnök úr helyettesíti. (Dr. Kovács Zoltán: Rácz Róbert képviselő urat.) Őt Móring József Attila helyettesíti.

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Szeretném elmondani, hogy én egy fideszes képviselőt helyettesítek. A bizottság titkára idehozott hozzám egy jelenléti ívet, hogy a következő képviselőt helyettesítsem. Aláírtam. Azt áthúzatta velem, hogy őt már valaki helyettesíti. Akkor aláíratott velem még egyet, azt nem húzatta át velem. Tehát most meg kell nézni a jegyzőkönyvben, hogy melyik képviselőt helyettesítem. (Közbeszólások.)

ELNÖK: Elmondhatom, képviselő úr?

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Ilyenkor az elnök elmondja, hogy ki kit helyettesít.

ELNÖK: Milyen jó az emlékezőtehetségem: Lezsák Sándor képviselő urat Demeter Ervin képviselő úr helyettesíti, Rácz Róbert képviselő urat pedig Móring József Alajos képviselő úr helyettesíti. (Móring József Attila: Attila...) Bocsánat, Móring József Attila képviselő úr helyettesíti, és valószínűleg véletlenül került aláíratásra önnel a helyettesítési papír, mert egyébként ez került bediktálásra a jegyzőkönyvbe, alelnök úr kérésének megfelelően. (Demeter Ervin: Önnek kell beszámolni, nem vitatkozni róla negyedórát.)

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Jó, rendben van, akkor a második aláírásomat is szíveskedjenek kihúzni a jelenléti ívből, a helyettesítésből.

ELNÖK: Jó, tehát akkor a helyettesítések figyelembevételével ki az, aki az ügyrendi javaslatot támogatja? (Szavazás.) Nyolc igen. Ki az, aki nem? (Szavazás.) Kettő nem. Akkor az ügyrendi javaslatnak helyt adunk, és akkor az elvi állásfoglalás tekintetében, ami a kérés volt, akkor kérem alelnök urat, hiszen ő volt az egyik előterjesztő, hogy fogalmazza meg, legyen szíves, az elvi állásfoglalást, ami az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának határozata lesz. […]”

Kovács doktor Zoltán doktor remek szereplésén csak a bizottság vezetője tesz túl, főleg azzal a pikírt megjegyzésével, hogy „a nemzeti együttműködés jegyében kérdezem”. Hogy Móring József Attilát Alajosozza, az egyfelől érthető, másfelől freudi elszólásnak is tekinthető, amennyiben Vadai doktornő visszasírja az Országgyűlés egykori MSZP-s mentelmi bizottsági elnökét, a hasonló nevű Géczi József Alajost.

„ELNÖK: […] Ha nincs ehhez a napirendi ponthoz hozzászólás, akkor én ezt a napirendi pontot lezárom, és ezzel a bizottsági ülést... (Dr. Staudt Gábor: Akkor csak sajtótájékoztató keretében szólhatok?) Azt gondolom, az elvi vitát lezártuk, úgyhogy az elvi vita tekintetében... (Dr. Staudt Gábor: Oké, akkor sajtótájékoztató.) Azt úgyis megtartotta volna, képviselő úr, függetlenül attól, hogy itt most szól vagy sem, úgyhogy a vitát és a napirendi pontot lezárom.”

Szép. Szegény dr. Staudt doktor végigrimánkodta a bizottsági ülés második felét, hogy szót kapjon, de nem adtak neki. Erre a végén még kap egy maflást Gyurcsány egykori hadügyi államtitkárától (doktor).

És hogy mi lett az ülés eredménye? Elhalasztották a Staudt doktor ügyében való határozathozatalt.. És mindez másfél órába került.

Címkék: vadai demeter bizottság móring staudt kovácszoltán

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr922321484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BISMARCK 2010.09.27. 15:24:22

Nem mintha nagy Jobbikos lennék, de az egy vicc, hogy Staudt "kockázati elem" Vadai meg nem.

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.09.27. 20:22:24

@BISMARCK: Az idő minden sebet begyógyít...(?)

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása