1

A focihoz mindenki ért

Garry Mandering , 2011.07.01. 20:00

 Apáti István és Zagyva György Gyula - fradiszív és utearc (fotó: barikad.hu)

Rendhagyó volt a sporthuliganizmus jelensége elleni fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat június 22-én lefolytatott maratoni, három és fél órás általános vitája. A focihoz mindenki ért (kivéve Dávid Ibolyát), de azért mégsem tudni pontosan, hogy az NB1 nyári szünetelése vagy a parlamenti patkó stadionos elrendezése hozta magával a különös vitát, de a hozzászóló országgyűlési képviselők szinte kivétel nélkül fontosságát érezték annak, hogy jelezzék, pontosan melyik csapatnak szurkolnak.

Ezek alapján különös mátrix rajzolódott ki, amely szerint a Jobbik-frakció a sztereotípiákkal ellentétben nem egyértelműen fradista sőt, a karikás ostorral gyakran mutatkozó Zagyva György Gyula egyenesen UTE-fan. De megfér a frakcióban a ZTE-szurkoló Zakó László is (az egy héttel később tartott részletes vitából egyébként kiderült, hogy a ZTE jól megfér a Fradival, de erről majd később) és még ki tudja, ki milyen mezt visel titokban az atilla alatt.

Egy új fradi-himnuszt költött bele egyik vallomásos felszólalásába Apáti István a Jobbikból, mintegy leváltva a táncdalénekes Aradszky László: Nekem a Fradi van a szívem helyén című örökzöldjét:

 „DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előbb Lenhardt képviselőtársam már sokat beszélt identitásról, identitástudatról, hát ennek keretében röviden pozicionálom magam. Magam is a Ferencváros-szurkolók népes táborához tartozom, olyannyira, hogy számomra három csapat létezik: a Ferencváros, a Fradi és az FTC. (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) Vérvizsgálatok alkalmával folyamatos problémám, hogy az évek során bezöldült a vérem, folyamatosan visszahívnak, nem tud vele mit kezdeni a komplett magyar orvostársadalom sem egyébként. […]”

 

A teljességhez hozzátartozik, hogy Apáti képviselő úr felszólalásában egy ’97-es Győr-Ferencváros Hrutka-fejesre is visszaemlékezett, egyebek mellett.

A FIDESZ természetesen elsősorban Videoton-szurkoló (kivéve Révész Máriuszt, aki vélhetően a budapesti IV. osztályban vitézkedő Kőbánya Stars-ért szorít és a vitában a kormányt képviselő Kontrát Károly államtitkárt, aki megrögzött Pápa-szurkoló és még néhány, ismeretlen esetet), míg a vitában résztvevő MSZP-s Varga László a diósgyőri DVTK-nak lengeti a zászlót. Az LMP-ben sincs frakciófegyelem: a frakcióvezető Schiffer András a Vasast, míg Kukorelly Endre a Ferencvárost zárta a szívébe.

Zagyva György Gyula mutatkozott a legaktívabbnak az általános vita során: számtalan tapasztalati ténnyel, futball-almanachokat megszégyenítő adattal is előállt és még számtalan ötlettel is, így egy pirotechnikai módosítóval:

„ZAGYVA GYÖRGY GYULA (Jobbik): […] Itt ellenállni fognak a szurkolók. Abban az esetben nyilván lehetett volna velük beszélni vagy lehetne, ha itt tárgyalnának velük, megkérdeznék a véleményüket, és ésszerű kompromisszumokat lehetne kötni. (A felszólaló ruhájára tűzött mikrofon leesik.) Ebben a pirotechnikai kérdésben, megkérdezem, hogy lehetséges-e egy olyan részt beletenni a törvénybe, hogy az a klub, aki úgy gondolja, saját felelősségre egy vagy két szektort- nyilván nem a családi szektort, hanem mondjuk az ultrák szektorát kijelölje - és ott ellenőrzött körülmények között lehessen az adott klub mérkőzésén pirotechnikai eszközt használni. És mindaz legyen a klub felelőssége. Higgyék el, hogy lesz ilyen klub. Ennyit szerettem volna elmondani. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

A javaslat nem maradt szó nélkül, a levezető elnök Balczó Zoltán (Jobbik) reflektált is rá, mivel Gulyás Dénes fideszes képviselő mindezeket hallva azért messzebb ült egy kicsit:

„ELNÖK: Szeretném biztatni Gulyás Dénes képviselőtársunkat, hogy bátran visszaülhet a helyére, mert amikor riadtan távozott Zagyva György bejelentésénél, hogy beszédét pirotechnikai eszközökkel fejezi be, nem alkalmazással fejezte be, csak beszélt erről a kérdéskörről, tehát bátran visszajöhet. (Derültség a jobbikos padsorokban. - Gulyás Dénes: Azért messzebb ültem egy kicsit.)

Az LMP-s frakcióvezető apró humor bonbonja ugyan eltörpül az előzőhöz képest, de azért szóra érdemes. A bonbon nem más, mint egy szép jogi formula:

„SCHIFFER ANDRÁS (LMP): […] Államtitkár Úr! Ez egy olyan abszurd helyzetet fog előidézni, hogyha mondjuk én, feltéve, de meg nem engedve Zagyva Gyulával kívánnék meccsre járni, és közösen indulunk el, közösen veszünk jegyet, de ő, mondjuk, elmegy az Újpest-táborba, én pedig a Vasas-táborba... - kéne mennünk az önök előírása szerint, és mégsem azonos táborba ülünk, akkor mi bűncselekményt fogunk elkövetni. Ez egy teljes abszurditás! Aki ezt a büntetőjogi rendelkezést leírta, szerintem még életében nem járt futballmeccsen.”

 

Címkék: kukorelly kontrát zagyva zakó schiffer vargalászló balczó apáti gulyásdénes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr553031714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása