3

A hónap közbeszólásai I.

Kesztyűs Kéz , 2010.06.17. 06:26 · 1 trackback

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti -

A hónap közbeszólásai

                    

Az új Országgyűlés egy hónapja alakult meg. Érdemes megülni ezt a szép és kerekded jubiléumot és emléket állítani a hónap leglátványosabb közbeszólásainak, amelyeket a jegyzőkönyvek is megörökítettek.

A Tisztelt Ház blog szerkesztői mindvégig ügyeltek arra, hogy pontosan idézzenek és mindennemű politikai motivációtól mentesen, csakis a közbeszólások esztétikumát igyekezzenek értékelni. A közbeszólások értékelése egy 1-től 10-ig terjedő skálán történik, ahol a 10 a legértékesebb szám. Indokolt esetben tizedes értékek is megadhatók. A technikai hozzászólások alatt érkező közbeszólásokat súlyozottan vesszük figyelembe, mert megítélésünk szerint nehezebb a száraz, jogi mantra-szövegbe egy kis színt csempészni, mint mondjuk egy napirend előttibe. Ugyanígy extra pont jár egy adott ülésnapon való rendszeres közbeszólásért, valamint egy frakcióvezető vagy kormánytag hozzászólásának interruptálása.

A közbeszólások és a hozzáadott értékek bekerülnek a thaz.blog adatbázisába és a ciklus végén a legmagasabb értékkel rendelkező képviselők külön díjazásban részesülnek.

Az előző hónap öt legjét soroljuk föl az alábbiakban.

 

No. 1.

A Mátrai Márta, fideszes képviselő által benyújtott, az Alkotmánybíróság tagjainak választásáról szóló alkotmánymódosítás részletes vitája során (június 8.) esett meg, hogy a vita pár percre ellehetetlenedett, mert az előterjesztő nem volt jelen az ülésteremben. A vita elhalasztása érdekében az MSZP és a Jobbik is ügyrendikkel próbált pörölni, a levezető Jakab István először technikai szünetet rendelt el, de végül megjött Mátrai.

„ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. A kormány képviselője jelen van az ülésteremben. (Dr. Lamperth Mónika: Előjött.) Én időben gondoskodtam, az előterjesztő két percen belül megérkezik, addig szünetet rendelek el. Köszönöm. (Rövid szünet: 18.07-től 18.11-ig.)

(18.10)

(Dr. Mátrai Márta belép az ülésterembe. - Taps az ellenzéki padsorokban. - Puch László: Márta, régen örültek így magának!)

Tisztelt Országgyűlés! Folytatjuk munkánkat. Kettő percre... (Jelzésre:) Ügyrendben kért szót Gaudi-Nagy Tamás képviselő úr. Öné a szó.”

Az MSZP mindenkori pénztárnokának szépségdíjas közbeszólását kár elemezni. Azért mégis: szemtelenül charme-os.

thaz-index: 9/10

 

No. 2.

Ugyanebben a vitaszakaszban történt az alábbi eset (érdekesség, hogy megint egy technikainak számító hozzászólás, vagyis az ülésvezetés alatt történt a közbeszólás, ami felhúzza természetesen a tház-indexet):

„ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem, kíván-e még a vitában valaki felszólalni. (Novák Előd: Rétvári Bence! - Dr. Rétvári Bence: Érdekes, engem is így hívnak.) Megkérem, képviselő úr, szíveskedjen az elnökre hagyni az ülés vezetését.

Tisztelt Országgyűlés! Megkérdezem Mátrai Márta képviselő asszonyt, kíván-e a vitában elhangzottakra reagálni.”

Nem tudni, hogy Novák Előd előzékeny akart-e lenni, vagy csak szívesen belebújt volna egy kétperces erejéig az újonnan kinevezett KDNP-s államtitkár bőrébe. Valószínűleg csak örült volna, ha nem ignorálja a kormányoldal. Rétvári Bence helyzetfelismerése viszont rendkívüli, egyszerre ötvözi a Stirlitz-viccek naivitását és a legmélyebb egzisztencialista regények narrációját egy mondatban.

thaz-index: 8,5/10

No. 3.

2010. június 7., interpellációk tárgyalása. Sajnos, az alábbi közbeszólásnak a jegyzőkönyv tanúsága szerint nincs tulajdonosa, pedig ha szemfülesebb lett volna a jegyzőkönyvvezető, egy laza nyolcassal gyarapíthatta volna valamelyik fideszes képviselő thaz-indexét. (Mindenesetre, ha valamelyik o.gy. képviselő magára ismer, feltétlenül jelentkezzen a tisztelthaz@gmail.com címen és csatolja legalább két padtársa nyilatkozatát, hogy valóban ő szólt közbe. Köszönjük!)

„ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője, interpellációt nyújtott be a legfőbb ügyészhez: "Mikor veszi észre az ügyészség, hogy forradalom volt, és ennek megfelelően mikor állítja le a bukott rendszer által politikai ellenfelek ellen indított koncepciós eljárásokat, különös tekintettel Szima Judit rendőr szakszervezeti vezető, a Hunnia-csoport tagjai - köztük Budaházy György - és végül, de nem utolsósorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Kiss Róbert, a vonatkozó jogszabályi előírások ellenére, kormányzati megrendelésre feloszlatott Magyar Gárda volt főkapitánya elleni eljárásokat?" címmel. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Lejárt a 3 perc.) Gaudi-Nagy Tamás képviselő urat illeti a szó.”


A közbeszóló helyzetfelismerése zseniális, bár tegyük hozzá, hogy Gaudi-Nagy képviselő úr rengeteg muníciót szolgáltat. Természetesen jár a technikai szorzó.

thaz-index: 8/10

No. 4. (a., b.)

Az Orbán Viktor 29 pontos beszédére reagáló Mesterházy Attila beszédében találtunk rá Tállai András önkormányzati államtitkár közbeszólásaira:

„MESTERHÁZY ATTILA (MSZP): […] Az is érdekes, hogy teljesen másképpen látják az ország helyzetét, mint a pénzügyi-gazdasági szakemberek itthon és másutt. Hiszen érdekes, miközben önök arról beszélnek, hogy tönkrement az ország, a költségvetésben olyan hiány van, amit korrigálni kell, aközben az elnök szavaiban egyetlenegy mondat sincs arról, hogy hogyan kívánják ezt a költségvetési hiányt tartani (Tállai András: Nem figyeltél!), hogyan akarják az államadósságot csökkenteni. Miközben lemondanak állami bevételekről, azonközben nem egészen pontosan látjuk, hogy mi az az intézkedési terv, mi az az akcióterv, ami mentén meg tudják ezt az egyensúlyt tartani. (Tállai András: Írogattál, és nem figyeltél!)

Tisztelt képviselőtársam, az se jó, és az se helyes, ha az együttműködést rögtön fenyegetéssel kezdjük. Én sokkal fontosabbnak tartanám a személyes példamutatást: ha off-shore lovagokról beszélnek, akkor talán érdemes a saját kormányukból száműzni az off-shore lovagokat, hiszen Jézus Krisztus is kiűzte a kufárokat a templomból, csak nem hozta be a saját haverjait kufárkodni. (Taps az MSZP soraiban. - Tállai András: Vastaps!)[…]


Rendkívül elszánt. A „vastaps”-os beszólás az egy szektornyira zsugorodott MSZP-frakcióval szemben pedig rendkívül demoralizáló. Sajnos csak frakcióvezető-bónuszt tudunk felajánlani. Így is csak 6,5-re jön ki.
Viszont a B.A.Z. megye 13. számú választókerületét képviselő Tállainak még ugyanezen a napon, a Mátrai-féle javaslat általános vitájában nyújtott teljesítményéért a közbeszólások kanadai táblázatán extra pontokat tudunk elszámolni, amely növeli az előbbi értéket.

„DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Vágó Úr! Kovács Tibor képviselőtársam elég pontosan elmondta azt, hogy hogyan zajlott az Állami Számvevőszék alelnökeit jelölő bizottságban, majd később az elnökét jelölő bizottságban a javaslattétel, a javaslatok el nem fogadása és ezért a jelöltállítás meghiúsulása. Azért tartom fontosnak elmondani ezt, mert szeretném egyértelművé tenni, hogy az MSZP képviselőcsoportja részéről - (Kontur Pál: Kovács úr hazudik!) szerinted (Tállai András: Szerintem is.) - mind 2002-ben, mind a későbbi években is konkrét személyi javaslatok hangzottak el, konkrét személyekre vonatkozó javaslatok hangzottak el, akiket az MSZP-frakció támogatott is. (Kovács Tibor: Alelnök úr torpedózta meg. - Tállai András Kovács Tibor felé fordulva: Hülyéskedni nem érek rá!) Az, hogy annak idején Tállai András e jelölőbizottság alelnökeként egyetlenegy esetben sem támogatta az elhangzott személyi javaslatokat, először azért, mert nem a Számvevőszéken belülről kellene jelöltet állítani, majd azért, mert nem kívülről kellene jelöltet állítani... - tehát azt tudom mondani, hogy voltak ilyen jelöltek is és voltak olyan jelöltek is.”

thaz-index: 7,5/10

 

No. 5.

A kormányprogram vitája, május 26. Itt még voltak elegen az ülésteremben, így mindenki hallhatatta a volt szocialista szociális miniszter jeremiádját, igaz, csak közbeszólás formájában:

„SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): […] Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A bajba jutott családokon önök úgy akartak segíteni, hogy a bankárokat segítették. Hiába magyarázott itt tegnap Mesterházy Attila a pulpitusról, nem is érdekli őt, hogy mi van az emberekkel, önöket nem is érdekelte, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban hány tucat család veszítette el az otthonát, csak azért, mert a pénzügyi szervezeteket, a saját támogatottjaikat akarják önök segíteni, és azokkal a családokkal, amelyek kiestek az utcára, amelyek tönkremennek, nem is foglalkoztak. Itt egyértelmű döntés lesz részünkről, hogy igenis azonnal segíteni fogjuk ezeket a családokat, illetve a nyomorba jutók, az egyre inkább lesüllyedő családok megsegítése kiemelt feladat lesz. (Szűcs Erika: ...ki tudják fizetni a törlesztőrészletet! Én is el fogok adósodni ezek után!)”[…]


Egyébként az országgyűlés honlapjának tanúsága szerint a volt miniszter a következő havi juttatásokban részesül:

Képviselői javadalom (Ft):
Bruttó tiszteletdíj 446 969
Választókerületi pótlék 536 363
Lakhatási támogatás 115 950

Ebből is látszik, hogy Szűcs Erika csak viccnek szánta a közbeszólást. Vagy tessék jobban beosztani azt a tiszteletdíjat. Különösen fejlett szociális- és humorérzéket mindezek ellenére is csak egy 6-ossal tudjuk díjazni.

thaz-index: 6/10

És a RÁADÁS...

És a ráadás, ami a jegyzőkönyvvezetők mégiscsak létező humorát dicséri. Ugyancsak a kormányprogram vitájából:

 

VARGA GÉZA (Jobbik): A társadalom jogos elvárása lett volna egy kormányprogramtól, hogy az kifejtse a kormány szándékát arról, hogy milyen célokért fog küzdeni a 2013 utáni közös agrárpolitikával kapcsolatban a Tanácsban vagy 2011-ben, a magyar EU-elnökség idején. A program hangsúlyozza, hogy a magyar mezőgazdaság számára a legfontosabb piac a helyi és a hazai piac. Ezzel teljes mértékben egyetértünk, hozzátéve, hogy az élelmiszer-önrendelkezésünk teljes megteremtése lehet csak a végső cél. A program néhány élelmiszer-minőségi elvárásra történő utalástól eltekintve azonban nem fejti ki, hogy ezeket a piacainkat hogyan kívánja a jövőben a jelenleginél eredményesebben megvédeni. Megjegyzem, hogy nem kellett volna odadobni piacaink 100 százalékát a támogatások 25 százalékáért a csatlakozási szerződésünk Fidesz-MSZP-nagykoalíciós előkészítése során. (Lázár János leül dr. Bárándy Gergely mellé. - Mesterházy Attila: Baj lesz ebből!)

 

 

Pontot nem tudunk ezért jóváírni, mert a beszólás önmagában béna, viszont így, hogy a Lázár-Bárándy bratyizásról való tudósítás mellé került, látványos.

 

Címkék: jakab puch mátrai mesterházy tállai rétvári közbeszólás szűcserika

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr912087965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Felesleges szerződésekről beszél Rétvári 2010.06.25. 13:22:01

A Közigazgatási Minisztérium államtitkára közölte, átvilágítják az előző kormány szerződéseit. Rétvári Bence szerint sok esetben olyan feladatokra kötöttek szerződéseket, amelyeket az államnak kellett volna elvégeznie.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

George00734 2010.06.17. 19:43:24

Elég jó lett. :)

Szívesen olvasom, viszont a szöveg szerkesztésén még van mit dolgozni, elég áttekinthetetlen.

porfelhő 2010.06.17. 22:04:37

Nekem tetszik. A cikk legalább mosolyt csalt az arcomra. Volt itt mindenféle beszólás mint a "jó boltban". Annyit szeretnék megjegyezni, hogy szegény Szücs Erikának százezer bruttót kellene keresni, akkor talán hitles lenne a beszólása, de igy még viccesnek sem tünik. Jobb lett volna ha csendben marad.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása