Rasszistázás és pirézezés a Parlamentben

Kesztyűs Kéz , 2010.06.22. 22:00 · 1 trackback

A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti -

Rasszistázás és pirézezés a Parlamentben

                                                               

A fenti képen Novák Előd honatya koccint Harrach Péter KDNP-frakcióvezetővel. mandátumának átvétele alkalmából. Az a Novák Előd, aki az új Országgyűlés munkájából igencsak kiveszi a részét, elsősorban nagy hullámokat verő hozzászólásai és bizottsági tevékenysége miatt. Nem kísérlem meg analizálni azt a múlt hét keddi általános vitát, amely a napirendi ajánlás szerint az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról szóló törvényjavaslatról kellett volna szólnia. Hiszen nem arról szólt. Viszont a vita bizonyos szakaszaiban különösen látványos volt, főleg azért, mert a Ház falai között rendkívülinek mondható epizódok is történtek.

Hogy a többségi magyarság védbástyáján hadakozó Jobbikos Novák Előd lerasszistázta a FIDESZ törvényjavaslatát, az még önmagában nem nagy esemény, inkább csak szokatlan. De az, hogy a levezető elnök (ez esetben a KDNP-s Latorcai János) megelégelve az ifjú Novák terjengős és meglehetősen arrogánsan intonált hozzászólásait, először félbeszakítja képviselőtársát, hogy térjen a tárgyra, majd pedig komplett továbbképzést tart neki, az már igencsak pikáns.

„ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Magától értetődően minden felszólaló szabadon választhatja meg a Magyar Országgyűlésben, hogy mit mond. De azért szeretném tájékoztatni a felszólalót, hogy a rassz fajt jelent, a nemzetiség pedig a nemzet fogalmához áll közel, lényegében azzal egy, úgyhogy tessék szíves lenni meggondolni, hogy mit szól, mit mondanak, milyen kifejezéseket használnak.

És van egy másik: a magyar társadalom az önök beszédére odafigyel. Mi a köznyelvet formáljuk. Folyamatosan elhangzik és most már meghatározóvá vált a "pozitív diszkrimináció". Aki tudja a diszkrimináció magyar megfelelőjét, az tudja, hogy nincs pozitív diszkrimináció. Kérem, tessenek már ennek megfelelően maguk, az értelmiség képviselői a nemzet nevelésében ilyen értelemben is szerepet vállalni!

(17.10)

És nézzék el az elnöknek, hogy ezt a pedagógiai intelmet most kénytelen volt megtenni. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)„

Latorcai intelmeit sem Novák, sem frakciótársa, Z. Kárpát Dániel, sem pedig a vitába utóbb becsöppenő Schiffer András nem fogadta meg és továbbra is használták disputájukban a „pozitív diszkrimináció” fogalmát, amely fogalomról egyébként mind az európai mind a magyar szociológiai szakirodalom tud és amelyet rendszeresen használ is, Latorcai anyanyelvápoló szándékai ellenére. Persze, a Tisztelt Ház blog érti a levezető elnök aggodalmait a törvényjavaslathoz kapcsolódó Jobbikos paláver kapcsán, de mégis. A politikailag magát is inkorrektnek tartó Novák iskolázásába beszállt a blog kedvence, Józsa István tánc- és illemtanár úr is (a vonatkozó pontokat a hó végén számoljuk el neki):

„DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Nagyon sajnálom, hogy elnöki pedagógiai intelmei abszolút nem hatottak.

Tegnap éjjel, amikor végigharcoltunk egy demokratikus küzdelmet a médiatörvény nagyon antidemokratikus benyújtásával és tendenciáival szemben, amikor együtt végigharcolt az elnökség a kétharmados többséggel szemben a választási eljárásról szóló törvény módosítására példátlanul arrogánsan benyújtott törvényt, akkor nem tudom, miért nem képes fiatal képviselőtársam magához térni, és elhagyni a rassz kifejezést, a rasszizmus kifejezést. Itt nemzetiségi színházakról, nemzetről van szó. Legyen szíves, ne kavarja össze a kettőt, szálljon magába, és mutasson példát a nemzetnek!

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Különösen figyelemreméltó a „szálljon magába” fordulat, amely némi parallelizmust mutat a korábban már idézett Mátrai-féle törvényjavaslatban elmondott nováki felszólítással („Mindezek tükrében tehát köszönöm a figyelmüket, és Mátrai Márta képviselő asszonynak pedig azt ajánlom, hogy szégyellje magát.).

A FIDESZ padsoraiban is elértették a szélsőjobbról jövő retorikát, valamint a törvényjavaslat címét és ahelyett, hogy „előadó-művészetről” beszéltek volna, inkább előadtak és kész. Be is vetették special effectként a kisebbségi nyelven való hozzászólást, amire eleddig kevés példa volt a T. Házban. Először Polics József mondott pár szót horvátul, majd Babák Mihály szólalt meg szlovákul. Az alábbiakban, kihagyás nélkül idézzük a fideszes fricskát; a jobbikos közbeszólás hó végi elszámolásunkba valószínűleg nem fog bekerülni.

„ELNÖK: Köszönöm szépen. Most Polics József képviselő úrnak adom meg kétperces hozzászólásra a lehetőséget, a Fidesz képviselőcsoportjából. Képviselő úr, parancsoljon!

POLICS JÓZSEF (Fidesz): Hválá na rječu gospodin Novák Előd. Ne zna dá sta divani. Magyarul folytatom, mert folytathatnám tovább horvátul is, de úgy gondolom, hogy Novák Előd úr hozzászólása méltatlan volt a Magyarországon élő nemzetiségekre való tekintettel. (Zaj a Jobbik soraiban.)

Ha a Jobbik annyira tudja Magyarország történelmét, amely mindig a nemzetiségekre épült, akkor miért emel ki egy vagy két nemzetiséget egy ilyen előterjesztés kapcsán? Én úgy gondolom, a többségnek gesztusokat kell gyakorolnia a kisebbség felé, és ez a kultúra megőrzésében egy olyan gesztus, amellyel élni kellene.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Én tisztelettel tájékoztatok mindenkit a Házszabálynak arra az előírására, hogy mindenki felszólalhat bármelyik Magyarországon bejegyzett nemzetiségi nyelven, amennyiben vagy ő teszi meg a szükséges fordítást, vagy pedig előre bejelenti azt, hogy a hivatalos fordításról gondoskodni lehessen, hogy mindenki egyértelműen, világosan megérthesse azt, amit az illető felszólaló el szeretne mondani, vagy tudatni szeretne az Országgyűlésben.

Most kétperces felszólalásra Babák Mihály képviselő úrnak adom meg a szót, ugyancsak a Fidesz képviselőcsoportjából.

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Pán Prezident! Gyakujem pechnye. Dobri vecser ván visnsnem mili kvosztja.

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szólás lehetőségét. Kedves Képviselőtársaim! Kedves Barátaim! Tudják, én Szarvas város polgármestere...

ELNÖK: Bocsánat, képviselő úr, a "jó estét"-et elfelejtette lefordítani.

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Lefordítottam. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Beszélhetnénk akár magyarul is, mert a magyar parlamentben vagyunk!) Igen.

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm a közbeszólást. Elnök úr, kérem, számítsa be nekem az időt.

ELNÖK: Be lesz.”

Talán csak Schiffer András vette komolyan a Jobbikot (talán azért, mert túl közel ül frakciója hozzájuk) és igyekezett árnyalni  a jobbikos koncepció filozófiai hátterét annak érdekében, hogy aztán morális megfontolások alapján lesöpörhesse azt. Érdemes megnézni ezt a videót, amely érdekes adalékot szolgáltat az országgyűlési munkáról, hiszen Schiffer beszámol arról, hogy a frakcióirodából robogott be (Kálmán Olga a jobbikos álláspontot "hülyeségnek" nevezi egyébként).
A vita másik jelentős fejleménye, hogy először hangzott el az ország legnagyobb kőszínházában a "piréz" szó. Szilágyi László, LMP-s képviselő (aki képviselői laptopjára már sikeresen ráapplikálta a sárga LMP-s mosolymatricát) hozzászólásában elmondta, hogy az Interparlamentáris Unió piréz-szekciójába kérte magát a ciklus kezdetekor, de nem érkezett erre nagyobb bekajabálás semelyik oldalról sem, vélhetően azért, mert a jelenlévők többségének fogalma sincs az index-kultúrkörön belül elhelyezhető piréz-kérdésről.

Címkék: fidesz jobbik piréz novák schiffer babák józsa lmp polics latorcai szilágyilászló

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr192102160

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hardcore nyomja Szőcs – képpel 2010.06.23. 11:39:28

Nem pöcsöl Szőcs, az erdélyi magyar költő-politikus, aki – lévén a kulturális terület felelőse – nyilván szakmai érdeklődésből vigyázó szemeit a pornóiparra vetette. Górcső alá venné, azaz rázoomolna a csúnya-rossz nénikre és bácsikra, hogy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása