25

Szokások I.

Kesztyűs Kéz , 2010.06.13. 03:15 · 1 trackback

Szokások I.

 

Vannak néhányan, akiket érdekel, hogy mi folyik a Parlamentben. Vagy az Országgyűlésben.

 

(Ebben az esetben az, amire utal a két fogalom, logikai szempontból egybeesik, még ha szemantikailag nem is. Kitérőnek tűnhet, és így, a legelején fölösleges szöszmötölésnek is tűnhet, de mégis, fontos megkülönböztetésről van szó. A „Parlament” ugyanis a Duna partján fekvő, impozáns épületet jelöli, míg az „Országgyűlés” kifejezés az intézményt, vagyis az országgyűlési képviselők révén létező entitást. E két fogalom tisztázatlan jelentéstartalma olyan hírszerkesztői teljesítményeket tud eredményezni, mint a „Ma ülésezik a Parlament”. Beláthatjuk, hogy ilyen cselekvés elvégzésére még egy ilyen rendkívüli épületkomplexum sem képes, mint az Országház. Persze, mindez csak szőrszálhasogatás és a lényegen nem változtat, amire még ki sem térhettem.)

 

Persze nincsenek sokan. Mármint az érdeklődők. Sokszor képviselő is alig akad az ülésteremben. De mindennek megvan a maga oka.

A rendszerváltoztatás utáni két évtized arra azért jó volt, hogy megnövessze a magyar országgyűlés (vagy parlament?) a maga angol gyepjét és kialakítsa azokat a hallgatólagos szabályokat, amelyek amolyan gépzsírként működtetik a törvényhozás legfőbb szervét. Így például az ülésteremben csak akkor szokás bent tartózkodni, ha valamiről szavazni kell (ezt gyönyörű, kodifikált zsargonban „határozathozatalnak” nevezik), és akkor is csak a frakció kisbírójára, vagyis a megfelelő „igen”-t vagy „nem”-et kurjantó képviselőre (jellemzően a frakcióigazgatóra, vagy valamelyik fullajtárjára) kell odafigyelni, semmi másra. „Tartózkodni” felkiáltással ritkán élnek.

 

Taps

 

Ugyanilyen hallgatólagos, ám annál hangosabb szabály lehet, hogy egy hozzászólást abban az esetben kell megtapsolni, ha tetszett és/vagy a hozzászóló ahhoz a frakcióhoz tartozik, amelyhez én magam is. Itt nincs szükség kisbíróra, minden képviselő ütemes tapsba kezd, amint érzékeli, hogy a mellette ülő tapsol. Ez abban az esetben jó, ha a képviselő egy kiterjedt frakció tagja és csupa elvbarátjával van körbevéve. De ha egy olyan vékony szelvényen van elhelyezve, mint a Lehet Más a Politikaiképviselői (egyik oldalról a Fidesz, a másik oldalról pedig a Jobbik), akkor a tetszésnyilvánítás nagyobb összpontosítást igényel.

(Nyilván dagályosnak hisz a kedves Olvasó. Nem baj. Vissza kell csempészni valamennyi kendőzetlen körülményességet a mindennapokba, különben.)

Egyébként a tapsolásból sok mindent le lehet szűrni. Valaki csak a padját kopogtatja, jelezve, hogy jelen van, létezik és az ország ügyeinek ütőerén tartja a kezét. Valaki kitapsolja saját frakciótársát az időkeretéből, annyira lelkes. Valaki pedig a vitriolos odamondásokat tapsolja meg, frakcióktól függetlenül - neki a legjobb, mert ő legalább jól szórakozik.

És van olyan is, aki egyáltalán nem tapsol, hanem csak jelzi a taps hangját, mint Tapolczai Gergely, a Fidesz képviselője, aki siketként került be az Országgyűlésbe; a tapsot feltartott kezének rázásával tolmácsolja. Meglepő módon több képviselő az ülésvezető Jakab István külön kérésére sem volt képes megtenni azt, hogy a magyar parlamentarizmus első jelnyelvi hozzászólását ne a szokványos tapssal, hanem a jelnyelvivel tapsolja meg.

 

Tánc- és illem

 

Persze, a stílusért nem kell a szomszédba menni. Akad  tánc- és illemtanár is a padsorokban bőven. Elévülhetetlen érdemei vannak ebben a ciklusban Józsa István MSZP-s honatyának. Az alábbiakban az Országgyűlés jegyzőkönyvét idézzük, de a honlapon elérhető videót is érdemes megnézni, igazán esszenciális:

 

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Szeretném Kósa Lajoshoz intézni szavaimat, ha idefigyel... (Kósa Lajos dr. Szakács Imrével és dr. Kovács Zoltánnal konzultál.) Kósa úr, hallani amit mondok? (Kósa Lajos továbbra is konzultál.) Navracsics úr? Köszönöm szépen, legyen kedves figyelmeztetni őket! (Dr. Navracsics Tibor: Szóljon neki! Nem vagyok postás! - Kósa Lajos továbbra is konzultál.) Azért szeretném Szakács úrhoz és Kósa úrhoz intézni a szavaimat, mert az előbb elhangzott egy lényeges hozzászólás... (Dr. Kovács Zoltán: Vedd ki a zsebedből a kezed!) Persze, persze, erről van szó, én meg is tudom tenni, még integetni is tudok, de azt azért nehéz elviselni itt a Ház falai között, hogy van egy törvényjavaslat, amiről már most a vak is látja, hogy nem a demokráciát szolgálja (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Csípőre tett kézzel állsz!), hanem csakis önöket, és röhögcsélve, egymáshoz fordulva, nem a képviselőkre figyelve, semmibe veszik a parlamenti vitát. Én nagyon szépen kérem a magyar értelmiséget, a nézőket, a hallgatókat, hogy emeljék fel a szavukat, ez a kétharmados... (Az elnök csenget és kikapcsolja a képviselő mikrofonját.) diktatúrának egy nagyon komoly megnyilvánulása…

ELNÖK: Képviselő úr, legyen kedves a témához hozzászólni! (Közbeszólások a Jobbik soraiból: A témáról beszél!)

DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Erről van szó! Nagyon köszönöm, elnök úr, hogy felhívja a jelen lévő előterjesztőknek a figyelmét, hogy igenis ez a téma, vegyék komolyan, olvassák el, a miniszter úr is olvassa el: ez nem szolgálja a demokráciát, és az önök viselkedése sem, úgyhogy nem ezt várjuk önöktől.

Köszönöm. (Taps az MSZP, a Jobbik és az LMP soraiban. - Dr. Kovács Zoltán: Őszödön kellett volna ezt mondanod!)

 

Komponálni sem lehetne színesebb hozzászólást. És a közbeszólások elemzése is megérne egy különálló elemzést, (erre majd kerítünk sort) főleg azért, mert a jegyzőkönyv révén olyan mondatokról is tudomást szerezhetünk, amelyeket a tévéközvetítés során nem hallhatunk. Pedig.

Mindezek után érdemes megnézni Kósa Lajos reakcióját is, amelyben "angol alsóházi backbencher"-nek nevezi Józsát, de csak ha rákaptunk az üléstermi tánc- és illemóra hangulatára, akkor nyissuk meg.

Legközelebb folytatom. Még van bőven miről írni.

 

Címkék: kósa jakab ülés szokás taps józsa tapolczai

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr652077552

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mutyiország 2010.06.14. 08:43:24

"Mert aki hazudik, az csal,Aki hazudik, az lop,Hazudni, csalni csúnya dolog!"(Beatrice: A 2000. év felé)Igaza van Orbán Viktornak. Új rendszert kellene itt felépíteni, mert a régi a hazugságra épült. A baj csak az, hogy az ő rendszerének is a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzzz 2010.06.14. 02:43:55

Tetszik a blog, és hiánypótló is, amióta kitiltották a sajtót (asszem Szily elnöksége alatt) és a Ház saját maga intézi a közvetítést - vagyis cenzúra van.

Azt azért megjegyezném, hogy a parlament (Parlament) mindkét dolgot jelenti: az épületet és a benne helyet kapott intézményt is. Tehát helyes azt mondani, hogy összeült/ülésezik/döntött stb. a parlament.

b0lha 2010.06.14. 02:52:20

:D HATTTTALMAS!!!!

Zsola777 2010.06.14. 03:39:15

Kiváló blog, csak így tovább! :)

lúdanyó · http://ludanyo.blogspot.com/ 2010.06.14. 06:09:36

Nagy érdeklődéssel várom a következő posztot :)

nagymutter 2010.06.14. 07:05:34

" „Parlament” ugyanis a Duna partján fekvő, impozáns épületet jelöli"
Akkor például parlamentáris demokrácia csak a Duna partján fekvő impozáns épületben elképzelhető.
Parlamentáris monarchia meg nincs is. Viszont bizonyosan ismert parlamentáris büfé intézménye.

Madarsky 2010.06.14. 08:13:57

engem egy picit zavar hogy ilyen nagy betűtípussal írsz, de a post az tetszik :)

ThufirHawat 2010.06.14. 08:20:40

A betütípus tényleg szívás, de a téma oltári.
Hüje ország hüje kormánypártja.

fraki 2010.06.14. 08:25:45

Na kezdjük az elején.

"Kitérőnek tűnhet, és így, a legelején fölösleges szöszmötölésnek is tűnhet, de mégis, fontos megkülönböztetésről van szó."

Várom, miért olyan fontos a megkülönböztetés, de nem a magyarázat jön, hanem a különbség, amit mindenki tud.

"Beláthatjuk, hogy ilyen cselekvés elvégzésére még egy ilyen rendkívüli épületkomplexum sem képes"

Hát te sem vagy túl művelt nyelvi kérdésekben. A "ma ülésezik a parlament" hétköznapi metonímia, kifogástalan mondat.

Lehet, hogy tovább fogom olvasni a posztot, de elöljáróban annyit, h ha legközelebb a keretes okoskodáshoz hasonlóra vetemednél, kicsit szofisztikáltabban tedd, ha lehet.

na__most__akkor 2010.06.14. 08:41:59

Hát igen.

Akinek kétharmaggya van, az bármiccsinálhat.
Leszarhattya a többit.

És meg is teszi.

lepojka 2010.06.14. 09:40:52

Nagyon jó volt,várom a folytatást.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2010.06.14. 09:41:09

Van egy olyan érzésem, hogy egyik huszonéves LMP-s honatyánk végre sikeresen csatlakozott a parlament wifijére, és most kiéli azt az eddig elfojtott alkotói vágyat, amit a bölcsészkaron szedett össze.
@na__most__akkor: Hát ja, ez a 2/3 a demokrácia rovására ment, eddig mindig mindenki feszülten figyelt a másikra, most meg...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.06.14. 10:07:46

A nagyképű, pofátlansága határtalan a gonosz törpe bandájának!

Az utca majd helyreteszi őket!

Megfigyelo 2010.06.14. 10:11:58

"Legközelebb folytatom. Még van bőven miről írni." Jó, jó, de minek? Ez már nem egy demokrácia Országgyúlése, és egyre kevésbé fog akár csak távolról emlékeztetni arra. Elég volt egyszer 53%-ot szerezni, és többet nem lesz sem demokratikus parlament, sem szabad választás. Az 53%-ból lett 2/3-os többségükkel minden nap elfogadnak egy újabb törvényt, ami ebbe az irányba visz...

Bergeroth 2010.06.14. 10:17:48

Ti akartátok a fideszt, hát most megkaptátok.
Innentől kezdve pedig minden fidesszel kapcsolatos nyavalygás és sírás-rívás teljességgel irreleváns.

A blog jó.

Spiro 2010.06.14. 10:23:24

Na ezt kár volt elolvasnom. Nagyon ideges lettem.

Javaslom ne csak Trianonig nyúljanak vissza, de a betyár és kuruc hagyományokat is állítsák vissza, és karikás ostorral, vagy fokossal basszanak oda egymásnak, hátha sikerül megtizedel egymást.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2010.06.14. 10:28:42

A parlament jelenti az ország képviselőinek gyűlését mint testületet, és az Országházat, mint a fenti gyűlés helyét.
Az ok az angol minta átvétele.
Nálunk a parlament kifejezést mindkettőre kiterjesztették.
Persze az egyik parlament a másik pedig Parlament.
:-)

ladislaus 2010.06.14. 11:45:55

kérek szépen még... :)))

Coolya 2010.06.14. 12:30:36

Ez a Parlamenti jegyzőkönyvezgetés hamarosan megszűnik! Kétharmaddal nehogy visszaolvassál már !

csíra 2010.06.14. 12:37:48

A blog remek, a pontosság tökéletes, a parlament az tényleg nem egyenlő az Ogy-vel, jogi területen, pláne alkotmányjog területén ezért eléggé harapnak nálunk :)

Még ilyen bejegyzést, köszönöm! :)

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.06.14. 12:45:47

Jó a bejegyzés.

Bakos-féle idegen szavak szótára szerint:

parlament fr
1. országgyűlés
2. országház; az országgyűlés épülete
3. vál tanácskozó érdekképviseleti szerv

@csíra: Tökéletes a pontosság, de azért frankó lenne, ha a hétköznapokban, az újságokban stb. nem lenne még kötelező a jogászok agyament nyelvét használni, elvégre a megfázást is hívhatjuk megfázásnak még attól, hogy az orvosok nasopharyngitisnek vagy felső légúti hurutos akárminek hívják. Köszönjük.

csíra 2010.06.14. 12:53:46

@Zigomer Trubahin: Nyilván ezért tette zárójelbe a magyarázatot a kedves posztoló. Én szeretem, ha valamit "tudományos" oldalról is megmagyaráznak, mert pl ha itt nem is, de nagyon sok témában nagyon pongyola a köznyelv, és komoly félreértések is adódnak az értelmezésekből.
Itt, ebben a blogban szerintem pontosan jó, hogy hivatalos nyelvet is használ, de közben meg lehet érteni mindent úgy is, hogy eltekintesz a pontosságtól.

Unikum67 2010.06.14. 13:26:05

Hali Mindenkinek!

Nagyon örülök, hogy másnak is feltűnt, hogy milyen képviselők vannak és milyen parlamenti ülésnapokkal égetik magukat.
Ehhez még hozzátenném, hogy tisztelt képviselőink nagy számban diplomával nem csak szakközépiskolával, szakmunkás bizonyítvánnyal sőt csupán 8 általánossal rendelkeznek. Ez nem lenne probléma, hisz az igazi tudást, tapasztalatot, emberséget nem a bizonyítvány adja, hanem a tettek és az élet. Csak sajnos a parlamentben nem ezt látjuk.
Szóval én nem rájuk szavaztam!!!

fraki 2010.06.14. 16:29:04

@csíra: A tudományos magyarázat, hidd el, nem az, hogy a parlament nem egyenlő az országgyűléssel, ez a gagyinyelvészkedés. Kérdezz meg egy nyelvészt. Többen leírták már itt, miről szól a történet.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása