Novák Előd majdnem sírva fakadt

Kesztyűs Kéz , 2010.07.08. 07:30

Novák Előd majdnem sírva fakadt

Novák Előd mindig szolgáltat anyagot a Tisztelt Ház-blognak. Csak azért nem idézzük meg a hétfő éjjeli gárda-vita kapcsán bemutatott retorikai teljesítményét, mert 1. még nincs fent a neten a jegyzőkönyv, 2. nem nagyon volt módja beszélőkéjét a maximális fordulatszámra beállítani, mivel a levezető elnök, Latorcai János megvonta tőle a szót. Jó, megígérjük, hogy amint lesz róla anyag, lepapírozzuk itt Önök előtt, t. olvasók.

De most nézzük, miért is kaphatná meg a Démoszthenész-díjat Novák Előd! Múlt hét szerdáján folyt le a dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez való jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitája, amelyben 15 perces időkeretben lépett fel a jobbikos képviselő. Hozzászólásának különlegességét az adja, hogy a Kulturális és sajtóbizottság elnökével, L. Simon Lászlóval folyatott végtelen deathmatch egy újabb fejezete. Novák nagy terjedelemben, ámde dramatizálva idézi L. Simon egy korábbi bizottsági hozzászólását. Novák Előd az előadó-művészeti törvényjavaslat kapcsán már megcsillogtatta tehetségét a politikai szemantika terén, ezúttal azonban a performansz vizeire evezett, ahol szemmel láthatólag verhetetlen. Olykor tremolóba hajló, lágy drámai altja nem csupán árnyalja felszólalása tartalmát, hanem előlép és tartalommá válik. Az ökölbe szorított/tördelt kéz viszont puszta formalizmus. Egyébként érdemes megnézni a teljes hozzászólást, de nem Novák, hanem a képernyő jobb alsó sarkában lévő Schiffer András grimaszai és gesztusai szemszögéből is. Hasznosabb, mint egy expozé.

A pontszámokról később határoz a blog szerkesztősége. Jöjjön a szöveg és a kép:

„NOVÁK ELŐD (Jobbik): […] Hadd idézzem szó szerint L. Simon Lászlót! Azt mondja ebben a vitában, amikor magyarázkodni kell, hogy miért is ne hívjuk be, miért is ne számoltassuk el a kommunista bűnöző Biszku Bélát.

(8.40)

Azt mondja: "Nem tudom, hogy mit tudna Biszku Béla mindahhoz hozzátenni, mint amit a filmben elmondott, mert az a néhány perc is, amit itt láttam, eléggé megdöbbentő volt emberileg is egyébként. Tehát mindazzal együtt szánalmat is ébresztő, és lehet, hogy most meglepődnek jobbikos képviselőtársaim, de némi együttérzést is" - mondja L. Simon László, tehát azt is ébresztett benne, és így folytatja: "és bizonyos szempontból a családtagokat is értem. Tehát el tudom képzelni azt, nekem is vannak lányaim, négy lányom, mondjuk, fölnőnek a lányaim, és valamiért nem lesznek büszkék arra, amit az apjuk csinált. Remélem, hogy soha nem fogok ebbe a helyzetbe kerülni, és hogy ők sem kerülnek ebbe a helyzetbe. Feltételezem, hogy azért a Biszku-gyerekek sem feltétlenül büszkék arra, hogy miről tehet az édesapjuk. Ezzel együtt az ember nem tudja megtagadni a szüleit, és bizony a kegyetlen, rossz és igazságtalan embereket is szeretik, és ezt méltányolni kell, hogy a saját emberségünket megőrizzük. Ezért javaslom, hogy ne hívjuk meg ide Biszku Bélát, nincs arra szükség."

Hát, szinte a könnyeim patakzottak akkor, amikor szegény Biszku Bélát meg kellett volna hallgatni, hogy szegény családtagjainak, leszármazottainak milyen kellemetlen lett volna, és ez felülírja az ország érdekét, a társadalom elvárását, hogy ezeket a kommunista bűnösöket igenis az alkotmánybeli felhatalmazásunkkal, ha már bíróság elé nem állították, állítsuk most a bizottság elé, és hallgassuk meg. Ez a jobbikos javaslat. Igenis, mi azért is szeretnénk pellengérre állítani, hogy megkérdezzük, és felelősségre vonjuk az előző rendszer bűnei miatt. De a bizottságban elmondtuk azokat az érveket is, amelyekkel egy fideszes hozzáállással, egy langyosabb hozzáállással is lehet támogatni. Hiszen nagyon szép az, hogy fölkérjük a kormányt, hogy orvosolja ezt a problémát, hogy ilyen filmeket egyszerűen csak le lehet tiltani, de azt gondolom, egy szakmai bizottságnak legalább annyira feladata lenne konkrét megoldási javaslatot tenni. És ehhez képest csak átpasszolja a labdát, hogy majd valamikor oldják ezt meg, a legújabb módosító javaslat szerint már majd csak az új alkotmányban kelljen ezt rendezni.[…]”

 

Címkék: novák schiffer lsimon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://thaz.blog.hu/api/trackback/id/tr952132957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a Népkertben.

süti beállítások módosítása